Suomen Hopeanuoli-fanit ry julkaisee Tähdenlento-nimistä jäsenlehteä. Se kuuluu nykyisin jäsenhintaan (15€/vuosi) ja ei-jäsenet voivat tilata sitä yhdistyksen verkkokauppa Hopeapuodista.

Päätin ottaa ja kirjoittaa uusimmasta Tähdenlento-lehdestä, joka nyt helmikuun alussa kolahtaa jokaisen Hopeanuoli-faniyhdistyksen 2016-jäsenmaksun maksaneen postilaatikosta. Pääsin tutustumaan lehteen vähän etukäteen, koska olin toinen aktiiveista, joiden vastuulla oli hakea lehti painosta. Minulla on myös näppini mukana lehden sisällön tuottamisessa, joten siinä mielessä olen puolueellinen arvioimaan lehteä. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa ajatuksia, mitä uusin Tähdenlento minussa herätti.

Ja tokihan myös omaa onnistumistaan voi arvioida ja miettiä, mitä voisi tehdä paremmin ja kehittää. Tässä numerossa oli myös useampi tekemäni kuvitus, joita on hauska näin jälkikäteen arvioida.

nelosnro1.jpg

Täytyy sanoa, että Tähdenlento on kehittynyt valtavasti ensimmäisestä numerosta niin sisältönsä kuin taittojälkensäkin osalta. Myös painatuspuolella on hinta-laatu -suhde nykyään kohdallaan ja olen iloinen, että kustannustehokkuudesta huolimatta on 40-sivuinen värillinen formaatti voinut säilyä ennallaan. Siinä, missä ensimmäinen Tähdenlento sisälsi lähinnä tietoa yhdistyksestä ja jotain ihan perustason Ginga-tietoa, on neljäs numero sisällöltään jo paljon monipuolisempi. Ulkoasukin on entistä ammattimaisempi - näkee, että taittoa hoitavan päätoimittaja Spyron taidot kehittyvät ja kokemusta karttuu. Sivujen asettelu on hyvin miellyttävän näköistä ja tunnustan olevani tässä asiassa aika kranttu, vaikken graafisen suunnittelun ammattilainen olekaan. Toki joitain asioita voisi vielä miettiä - esim. otsikoiden fonttien vaihtelu häiritsee minua vähäsen.

Teemana oli tällä kertaa Weed ja kansi kertoi mielestäni lehden teeman todella selkeästi. Hauska ja toimiva ratkaisu tuo suomalaisen Weed-julkaisun pokkarin kansien myötäily. Kannen Weedistä näkee selkeästi, että kyseessä on fanitaide ja piirtäjänsä Jami Korpelinin omalla persoonallisella tyylillä tekemä. Saman piirtäjän teema jatkuu myös sisällysluettelossa, mikä toimii todella hyvin. Pääkirjoitus käsittelee Weed-sarjaa tuoden mielenkiintoisia pointteja esiin.

Kuten kolmannessa numerossa, myös neljännessä on Naran kirjoittamia hyvin informatiivisia ja mielenkiintoisia artikkeleita. Erilaisten maailmalla esiintyvien villikoirapoupulaatioiden/rotujen esittely oli monipuolinen ja informatiivinen ja kuvitukset Naralle ominaista nättiä semirealistista jälkeä. Cimarron-kuvan sijoittaminen eri sivulle cimarronista kertovan tekstipätkän kanssa ei ehkä ollut paras mahdollinen veto lehden taittajalta. (Myöhemmässä kohtaa lehteä lukiessani tuli mieleeni, että tämä olisi sopinut infoboksimaiseksi artikkeliksi villikoirien luonnossa selviytymistä spekuloivan artikkelin yhteyteen.)

Mielenkiintoista informaatiota oli niinikää Taro ja Jiro -artikkelissa liittyen Eight Below -elokuvan taustalla olevaan tarinaan. (Katsoin muuten joskus tuon kyseisen elokuvan ja koin pyhää raivoa siitä, että koirat hylättiin sinne Antarktiksen lumimyrskyyn ketjun päähän... Elokuva oli kaikesta hupailustaan huolimatta sen verran ahdistava, etten usko kykeneväni katsomaan sitä uudestaan, vaikka tositarinaan löyhästi perustuukin.)

nelosnro2.jpg

Anttu oli myös antanut ansiokkaan panoksensa tähänkin lehteen. Hänen kirjoittamansa artikkeli Ginga-keräilystä ja siihen kuluvasta rahasta oli ajatuksia herättävä. NightWolf-_-:n Ginga-fanina Japanissa on minulle ennestään tuttu aihe niin hänen kanssaan keskustelujen, Weed-pokkarin artikkelin kuin Kosuconin luennonkin kautta. Silti tuo tässä lehdessä oleva matkapäiväkirjamainen versio jaksoi kiinnostaa ja oli minusta tähän mennessä ehkä selkein tapa, millä olen tuohon reissuun päässyt tutustumaan... Sitä odotellessa, että pääsee itse vastaavalle reissulle - aion käydä testaamassa Ohun laskettelurinteet! >:D

"Voisivatko Gingan villikoirat selviytyä oikeassa elämässä?" -artikkeli oli Naran käsialaa. Informatiivinen, monipuolinen, pohdiskeleva. Loppupäässä tosin kerrattiin pikakelauksena aikaisemman villikoira-artikkelin lajit - joskin Ginga-näkökulmasta - mutta näin jälkiviisaana juolahti mieleeni, että artikkelit olisivat sopineet kenties parhaiten toistensa yhteyteen sisältönsä puolesta.

Tosielämän sotakoirat -artikkeli on ajankohtainen, sillä Weed-mangan suomijulkaisussa saatiin juuri sotakoirasaaga päätökseen. Artikkelista oli jäänyt pois maininta, että minä olin tuo kyseinen sotakoirien parissa asepalveluksensa suorittanutta Wolfmeniaa haastatellut toimittaja (ja olettaakseni jälkimmäisen valokuvankin ottaja), mutta mitäs pienistä. Ollut ilmeisesti jokin tietokatkos lehteä tehtäessä. Wolfmenia nyt kuitenkin pääasiassa kaiken informatiivisen osuuden kirjoitti, minä lähinnä keksin kysymykset. :D

nelosnro3.jpg

Eipä sillä. Sen jälkeen alkaakin aika pitkälti meikäläisen tukkima osuus lehteä. Kirjoitin artikkelin Koirasoturi Gamusta - ehdoton ykkössuosikkini Takahashin tuotannossa. Pidän tuosta jopa enemmän kuin GNG:stä, joskin susiosa pistää aika tiukan vastuksen. Lehteen oli päässyt myös tekemiäni kuvituksia, joista tuo Honoo oli ainakin omasta mielestäni ihan kivasti onnistunut. Niinikää innostuin kirjoittamaan pakinan Weediin liittyvästä ihanasta ilmiöstä nimeltä kakkosjakso.

Ei muuten pidä unohtaa, että tuolla keskiaukeamalla on Isiksen tekemä Orion-juliste. Ykköslehdessä ollut susiteemainen juliste on oma henk.koht. suosikkini, mutta ehdottomat propsit kuitenkin freesistä Last Wars -teemasta, johon Orion sisaruksineen ja Monsoon on päässyt. (Ai keitä nuo ovat? Katso Gingapediasta, en rupea tässä spoilaamaan, jossei joku tiedä, heh heh.. :D )

nelosnro4.jpg

Tässä numerossa oli poikkeuksellisesti kaksi hahmoesittleyä - Weed ja Hougen. Ja kappas, piirrokseni pääsi sinne kuvittamaan hahmon vaihdosta - ei parhaita kuviani, mutta toimii tuossa kohdassa. (Ja tosiaan, kuka tahansa voi Tähdenlentoon fanitaiteitaan kuvituksiksi lähettää. Lehden tavoite on olla faniyhteisömme näköinen. :3 ) Meikäläinen on artikkelin lopussa mainittu kuvittajaksi, mutta tosiaan artikkeli sisältää myös virallisia manga- ja animekuvia, jotka eivät todellakaan ole minun piirtämiäni. :D Haski puolestaan kirjoittanut seikkaperäiset ja mielenkiintoiset hahmoesittelyt niin rakkaan Weedolin kuin itse pääpiru Hougeninkin vaiheista. Yksi, mitä olisin itse ehkä vähän kaivannut, olisivat jonkunmoiset tietoboksit, missä olisi rotua, sun muuta..

nelosnro5.jpg

Anttu oli kirjoittanut mukavan askarteluvinkin siitä, miten tehdä omia persoonallisia Ginga-fanituotteita. Tällä kertaa vaatepainatuksen muodossa. Kera ihanan kuvituksen tuo oli omiaan monipuolistamaan lehden tarjontaa ja tuota itse tehtyä painamishommaa olisi taatusti mielenkiintoista kokeilla! Artikkelissa tuo otsikko voisi ehkä olla tummemmin rajattu - lehdessä tosin näkyy paremmin kuin skannaamassani versiossa, olkaa huoleti! :)

Ja sitten päästäänkin jo rakkaaseen kolumniini, jolle tätä numeroa varten suunnittelin logon, jossa on altterini Rotwolfin. We can do it! -kuvamuokkaus oli loistava veto (käsittääkseni ihan Spyron käsialaa) ja keltainen tausta sopii hyvin kuvan henkeen. Itse kolumni käsittelee pettymyksiäni Gingan narttujen kanssa ja täytyy sanoa, että ne ovat vain pahentuneet tuon kirjoittamisen jälkeen uudempien Weedien myötä jopa siihen pisteeseen, että olen välillä miettinyt, miksi edes fanitan Gingaa.. (Tästä voisin kirjoittaa Hammasnurkkaan omankin artikkelinsa..)

nelosnro6.jpg

Puuhanurkan otsikkoon päässyt GB lienee Honoon ohella oma suosikkini näistä itse lehteen tekemistäni kuvituksista. Sopii hauskasti tyyliltään tuohon puuhanurkan teemaan. Noin muuten palsta oli mukavan eläväinen sisällöltään - eritoten pidin sen yhteydessä olevista pilakuvista ja sarjakuvista, joita olivat tehneet Anttu, Isis ja otsikkokuvan tekijä Jami Korpelin.

Ikäväkseni joudun toteamaan, että Pinkkinuoli feilasi tässä numerossa ja pahasti. Syytän itseäni tuosta mokasta, ettei sarjakuvan puhekuplia ole tekstitetty uudelleen koneella, vaan oma kökköp*ska käsialani on siellä. Lisäksi toisen sivun oikean yläkulman ruudun reunat jäivät viimeistelemättä. No, toivon, että jengi pysyy kärryillä tuosta. Täytyy huolehtia, että ainakin yhdistyksen nettisivuilla jäsenille olevaan versioon saadaan nuo tietokoneella tehdyt tekstit.

nelosnro7.jpg

Olen myös suunnitellut, että jahka sarja etenee Tähdenlennossa johonkin järkevään pisteeseen teen siitä erillisen lehden, jossa tämäntyyppiset virheet on korjattu. Pitää muutenkin ruveta työstämään seuraavia sivuja, sillä tänä vuonnahan tulee vielä Tähdenlento 5 ulos.

Tähdenlento viiden teemaksi ollaan yhdistyksen lehteä tekevien aktiivien kesken sovittu teema, jota itse olen innolla odottanut: SUDET! Lehden suunnittelu on vasta aluillaan ja mikäli Sinua kiinnostaisi kirjoittaa, piirtää tai valokuvata siihen jotain, ilmianna itsesi yhdistyksen foorumilla tai laita sähköpostia toimitukseen: tahdenlento[at]hopeanuolifanit.fi

Lehti on muuttunut paremmaksi senkin myötä, kun mukaan on tullut uusia toimittajia freeseine juttuideoineen, tietoineen, taitoineen ja mielenkiinnon kohteineen. Haluan lämpimästi kannustaa jokaista Ginga-fania, jota lehdenteko voisi kiinnostaa, ottamaan osaa Tähdenlennon tekoon itselleen parhaiten sopivalla tavalla. :)