Saatteeksi...

Innostuin nyt oikein näiden kirjoittamisesta. Sterno-artikkeli on nyt seitsemäs Xaparaa koskeva tietoartikkeli. Tämän jälkeen ajattelin vielä kirjoittaa tiimoista ja tiimahahmoista. Oikeastaan olisi luontevampaa esitellä Shuram ja Arnia ennen Sternoa, koska nämä ovat paljon vanhempia hahmoja ja isommassa roolissa eri tarinoissa. Sterno loikkasi kelkkaan varsin myöhäisessä vaiheessa roolipeliä ja osittain luomaan eräänlaista kontrastia siihen, millaisia erityylisiä moraalittomia vanginvartijoita Xaparan maailman hirveissä vankiloissa olisikaan. Porre Kronikoissa tuli hauska muutos tähän sikäli, että Sterno olikin Dukman sijaan töissä Kuzhkailissa. Näin on myös Kuzhkailin Tuomituissa.

Sternoo.jpg

Piirrokseni Sternosta

 

Sterno Priash

Sterno Priash on 243-vuotias harvinaisen pitkä luudemonimies, joka työskenteli alkujaan vanginvartijana Rikossa pahamaineisessa Dukman vankilassa. Sternon nimikkoluu on rintalasta ja ne ovat väriltään taivaansinisiä. Myös miehen silmälasien sangat on valmistettu hänen omasta taikaluustaan, joka mahdollistaa hänelle ohjata ne pysymään nenällään lähes missä olosuhteissa vain.

Sterno on siitä harvinainen luudemoni, että hänellä on viikset ja parta. Kyseessä ei ole mikään luonnonoikku, vaan se johtuu siitä, että Priashin suvussa on jonkin verran numerodemoniverta. (Priash on luudemoniksi "Kolmonen".) Sternolla on itse asiassa muitakin numerodemonimaisia piirteitä. Hän on matemaattisesti kohtalaisen lahjakas ja omaa hyvän loogisen päättelykyvyn. Toisinaan hän kykenee jopa minimaaliseen numerotaikuuteen, jonka avulla on onnistunut jopa kopioimaan luusäilönsä.

Toisesta salaisesta luusäilöstä on apua kaksoiselämässä, jota Sterno elää. Päälle päin leppoisalta, asialliselta ja mukavalta kaverilta vaikuttava Sterno on ulkokuorensa alla kylmän laskelmoiva ja itsekeskeinen psykopaatti. Toisin kuin aiemmin esitellyllä Buzlella, Sternolla lapsuus on vaikuttanut selkeästi hänen tunnekehityksensä häiriintymiseen. Hänen isänsä oli pahoinpitelevä alkoholisti, joka lopulta karkasi merille hyläten vaimonsa ja lapsensa. Sternon äiti kasvatti poikansa yksin ja huolehti tästä parhaansa mukaan. Vielä pelin alussa Sterno asusti äitinsä luona (hyvin italialaiseen tyyliin ja Rikohan on Xaparan maailman Italia) lähinnä, koska se oli käytännöllisempää.

Dukman vanginvartijaksi Sternolla oli epäilyttävän hyvät tienestit. Hän ajelee 300 000 leerin arvoisella sinisellä avo-ferrarilla ja omistaa kakkosluusäilössään aika mittavat rahavarannot. Koko vanginvartijanuransa ajan Sterno on tehnyt pimeää bisnestä diilaten vangeille, mitä nämä nyt ikinä keksivätkään haluta, kunhan heillä on varaa maksaa siitä. Ja Rikossa on sen verran mittava järjestäytynyt rikollisuus, että rahaa kyllä löytyy. Dukmassa Sternon lempinimi oli vankien keskuudessa Caro, jonka merkitys on italiaksi suurin piirtein sama kuin "dear".

Sternon_isi.jpg

Sternon isä Kist esiintyi myöhemmin ropessa npc-merirosvona. Kuva luotu Rick&Morty-generaattorilla, kuten moni varmaan huomaa...

Pelissä Sterno joutui Dukmaan teloitusta odottamaan päätyneen Rihan huijaamaksi. Sternolla oli tapana harrastaa satunnaisia salasuhteita, eivätkä vangitkaan olleet tältä osin poissuljettu vaihtoehto. Sterno ei osannut epäillä mitään sen ihmeempää maailmankuulun rietastelijan vietellessä hänet, eikä uskonut mitään seuraamuksiakaan tulevan. (Olihan Rihan juoni aika typerä.) Laitettaisiinhan naisen kuolemantuomio täytäntöön muutaman päivän päästä. Tässä kohtaa kuvaan astui varsin erikoinen tukijoukko, joka livahti Dukmaan ja siirsi Rihaa siellä ajassa taaksepäin. Näinollen nainen ehätti munia Sternolle jälkeläisen ja sai hänen luunsa hallintaansa sillä seurauksella, että syntyi joukkopakoon johtanut vankilakapina. Eräs rikollisjengi otti Sterno-paran panttivangikseen, mutta hän pelastautui luikertelemalla itsensä Rihan suosioon.

Vankien muodostama kapina-armeija ryhtyi valtaamaan kyliä ja sai pikku hiljaa lisää väkeä joukkoonsa. Sterno ryhtyi armeijan kenraalina toimineen Rihan neuvonantajaksi ja vältteli laittamasta liiaksi omaa nahkaansa likoon taisteluissa. (Kapina tuskin olisi ollut mahdollinen, ellei Nia Nabran armeija olisi ollut etelässä sidottuna taistelemaan sinne Xaparan sota-aluksella pakkolaskun tehneen Shuramin joukkoja vastaan.) Rihasta tuli Pohjois-Rikon ruhtinatar ja Sterno säilytti asemansa tämän neuvonantajana. Buzlen ja Jaxonin päästyä Rikoon suhtautui Buzle Sternoon vähintäänkin epäluuloisesti, mutta Rihan kanssa pidempään säätänyt Sterno vain totesi kylmän viileästi naisen hullulle väkivaltaiselle sulhaselle pitäneensä huolta tästä.

Sternon isäkin esiintyi pelissä sivuroolissa, kun Buzle värväsi kolme merirosvoalusta taistelemaan Rihan puolella Pohjois-Rikossa. Luudemonien sukulaisuussuhde ei kuitenkaan tullut ilmi. Kist oli mukana myös Buzlelle järjestetyillä hyvin kyseenalaisilla merirosvopolttareilla, jossa käytiin ryöstämässä (oikeasti) risteilyalus. Piraattimaailmassa lempinimellä Cazzotto tunnettu rapajuoppo luudemoni kuuluu Eidolon-nimisen merirosvoaluksen miehistöön, joka tunnetaan Pohjoisen Meren Sielunsyöjinä. (Tarina ei kerro, mistä moinen nimitys on lähtöisin.)

Sterno.jpg

Sternon alkuperäinen hahmokuva RinmaruGamesilla

Suuressa Kotilojahdissa Sterno on yksi eloonjääneistä. Hän pyörittää viidakkoyhteisön rantabaaria yhdessä Zokria Qwasraidenin ja Sternon tapaan rikolaisen luudemoni Riha Zarrellan kanssa. Sterno ei edelleenkään tiedä Rihan (Glush tai tuota nykyä Räckhals) munineen hänelle munan, eikä Riha toistaiseksi ainakaan ole hautonut tätä jälkeläistään.

 

Sterno muissa tarinoissa

Porre Kronikoissa Sterno on muuttanut joskus 100 vuotta takaperin Rikosta Xaparaan ja työskentelee vanginvartijana Kuzhkailissa. Alkuun hän on sivuhahmon roolissa ja sabotoi Shuramin yrityksen välittää vankilaan joutunut Riha Punataudin seuralaiseksi vinkkaamalla asiasta Dominikille. (Sterno oli alkujaan yrittänyt pyytää melko hyvää hintaa vankilassa istuvalta Shigellan johtajalta tästä toimenpiteestä, jonka Shuram sitten hoiti huvikseen ystävänpalveluksena.) Dominik ei voi sietää Punatautia ja käy vanginvartijoiden apuna työskentelevien jättiläisgorillojen kanssa hakemassa Rihan pois ennen kuin tämä ehtii edes tajuta mitään ikävää olleen tekeillä. Tässä yhteydessä Punatauti saa osakseen sen verran ala-arvoista kohtelua, että määrää Buzlen murhaamaan Dominikin. Eroctusmiehen onneksi Buzle ottaa murhahommien suhteen täysin kokemattoman diilerinsä Arnian mukaan keikalle. Arnia on juuri samana iltana ohimennen tavannut Dominikin ja pysäyttää Buzlen ajan tämän koettaessa suorittaa tappotyön. Kaksikko pakenee Kuzhkailiin hakemaan Rihaa aikeenaan häipyä maasta. Mukaan tarttuvat myös Rihan sellitoveriksi joutunut Koshia, sekä Punataudille naureskelemassa käynyt Shuram, jotka joutuvat tämän Sternon alullepaneman tapahtumaketjun johdosta niinikää pelkäämään Shigella-mafian kostoa.

Porre Kronikoissa Shuram ja Sterno ovat työskennelleet 100 vuotta kollegoina ja päätyneet aina silloin tällöin säätämään keskenään, koska näillä kummallakin nyt sattuu siihen taipumusta olemaan. Hieman näihin seikkailuihin liittyen Shuramilla on kummallinen kyky summonoida halutessaan Sternon kallis urheiluauto luokseen miehen luusäilöstä. (Porre Kronikoissa ei ole vielä selvinnyt, miksi, mutta nokkelimmat pokkelimmat tämän ehkä arvaavatkin.) Pakomatkallaan Kazeimokseen tarinan pääviisikko taittaa osan matkaa Sternon autolla hänen tietämättään.

Myöhemmin Shuram päätyy omilla seikkailuillaan liian kauas ja kutsuu Sternon auton päästäkseen takaisin Xaparan Night Clubiin, jonka yläkerran huoneistoissa hän ja muut asustavat. Paha vain, että Sterno sattuu sillä kertaa istumaan autossaan ja tulee täysin odottamatta temmatuksi oman luusäilönsä kautta Kazeimokseen. Asiat Kuzhkailissa ovat menneet ikävään suuntaan Dominikin ja Shuramin lähdettyä. Uusi johto on hankaloittanut Sternon bisneksiä siinä määrin, että Sterno päättää jäädä Kazeimokseen. Hän ja Shuram työskentelevät yökerhon portsareina ja säätävät satunnaisesti keskenään. Sterno myös manipuloi muun porukan luottamaan itseensä ja esittää hyvää kaveria, vaikkei loppupeleissä piittaa kuin omista eduistaan. Athanassa hän päätyy säätämään Arnian kanssa jäätyään tämän turvaksi muun Liskokaartin lähtiessä Rihan ja tämän siepanneen Koshian perään.

Jolteon.jpg

Sterno ja Arnia Xapara Go!:ssa

Tämä ei tosiaan ollut ensimmäinen kerta, kun shippaan Sternon ja Arnian. Xapara Go!:ssa Sterno viettelee nuoren tiimanaisen ainoana tavoitteenaan varastaa tämän arvokas OP-Jolteon. Sterno on muutenkin ropea ja PK:ta kierompi paskiainen Xapara Go!:ssa, jossa hän mm. juonittelee Mewtwon kanssa, sun muuta.

Noin muuten Sterno ei pahemmin esiinny muissa tarinoissani, ainakaan toistaiseksi. Kuten sanottu, Kuzhkailin Tuomituissa luuhyeena-Sterno kuuluu Kuzhkailin henkilökuntaan ja omaa samankaltaiset mukavan ulkokuoren alle kätketyt alhaiset toimintatavat kuin alkujaankin. Hän on itse asiassa mukana jo luvussa kolme, joten en spoilaa tämän enempää!

 

Vaikutteet hahmon taustalla

Minun on todella vaikea nimetä, mistä inspiraatio tähän hahmoon on tullut. Jonkun verran hahmossa on piirteitä eräästä tuntemastani ihmisestä, mutta noin muuten en oikein keksi muuta vaikutinta hahmon taustalla kuin Shuram Karma. Varmaan ideoita on tullut ripotellen sieltä täältä. Vieraaksi jääneen juopon isän osalta Sternolla on hivenen samankaltainen menneisyys kuin Koshialla, joskin se on vaikuttanut häneen paljon rankemmin kuin Koshiaan tapahtuessaan varhaislapsuudessa.

 

Teemabiisit

Hypnodancer - Little Big

Mainittu jo Koshian teemabiiseissä, mutta sopii hyvin fiilikseltään myös Sternon tapaan hankkia kahisevaa ja muuta hyötyä kyseenalaisin keinoin väkeä ympärillään taitavasti manipuloiden

L'italiano - Toto Cotugno

Sopii vaan Rikoon ja rikolaisiin yleisesti ja ehkä Sternon kohdalla hänen rauhalliseen, mutta tietyllä tapaa alakuloiseen luonteeseensa?

Monster - Reckless Love

Tätä biisiä luukutin paljon fiilistellessäni RihaxSterno-shippausta, se jotenkin sopi fiilikseltään siihen, miten Caro näkee Ueldan.

Miehen työ - Raaka-Aine

Viittaus Sternon isään ja surulliseen varhaislapsuuteen. (Priashin perheellä ei onneksi ollut koiraa.)

 

Tämänkertaisena lopputriviana kerrottakoon, että Sterno käyttää vapaa-ajallaan yleensä farkkuja ja hawaiji-paitoja.