Saatteeksi...

Erilaisissa fantasiatarinoissa on erilaisia tyylejä toteuttaa magian sääntöjä. Xaparassa nuo ovat myös hiukan omanlaisensa ja niitä on kehitetty aina roolipelin tarpeiden mukaan. Vaikutteita on varmasti tullut useista tarinoista, missä nyt vain taikuutta ilmenee.

Eräs omasta mielestäni hauska elementti Xaparassa on, että siellä on miksattu tiede ja taikuus toimimaan yhdessä. On olemassa magiateknologiaa, magiatietotekniikkaa ja niin edespäin. Toki on myös väkeä, jotka vannovat puhtaasti tieteen tai puhtaasti taikuuden nimiin.

 

Yleisesti

Xaparan maailmassa taikuutta voi oppia kuka vain. Oppinutta taikojaa nimitetään velhoksi sukupuoleen ja taikuuden tyyppiin katsomatta. Toisinaan puhutaan valonvelhoista ja pimeydenvelhoista, jos henkilö on vahvasti spesifioitunut näistä jompaan kumpaan. Velhojen lisäksi on olemassa myös noituutta harjoittavia noitia, sekä luonnonmagian oppineita druideja. Näihin kaikkiin taikojatyyppeihin voidaan viitata yleisnimityksellä maagikko.

Haiga.jpg

Voittamattomien gindojen kylän druidi Haiga on eräs tarinan voimallisimmista maagikoista. Kuva: RinmaruGames

Moni kansa, kuten esimerkiksi kaikki demonikansat, kykenee taikuuteen myös luonnostaan. Lajityypillisen taikuuden kohdalla ei puhuta velhoudesta.

Useimmiten taikominen tapahtuu käsillä, ilman apuvälineitä, mutta tietyissä magian tyypeissä käytetään myös loitsuaineksia ja pimeyden taioissa jopa erilaisia uhrauksia. Voimakkaat taiat vaativat toisinaan rituaaleja ja alttareita. Myös taikajuomia voidaan hyödyntää loitsujen osana.

Xaparan maailmaan mahtuu myös useita taikaesineitä. Mainittakoon nyt esimerkkeinä Tiiman Silmä ja Pimeänkäpälä, jotka kumpikin antavat omanlaisensa kuolemattomuuden. Maailmassa on myös erilaisia elementtimiekkoja, sekä koruja, joita pitävälle tulee jonkun tietyn kansan erikoisominaisuuksia.

Tietoa taikuudesta löytyy kirjallisuuden ohella myös Xaparan maailman internetistä ja eri taikuuslajien harrastajilla on omia keskustelufoorumeitaan ja muita sosiaalisen median yhteisöjä.

Taikuuden käyttöä säännöstellään kansainvälisin ja valtiokohtaisin säädöksin ja lakipykälin. Kansainväliset sopimukset kieltävät esimerkiksi tietynlaiset vahingolliset pimeyden taiat ja toisten opettaminen taas on luvanvaraista. Zalzan on sanoutunut irti näistä sopimuksista ja on sallinut armeijalleen ja velhopoliisilleen laajamittaisen muualla luvattomana pidetyn pimeän taikuuden käytön.

Zesba.jpg

Xaparan armeijan luutnantti Zesba Karma on kokenut sotavelho. Kuva: RinmaruGames

 

Taikaenergia

Mikään taika ei synny tyhjästä, vaan se vaatii aina energiaa. Taikaenergian tyyppejä on erilaisia ja se, minkä tyyppistä taikaenergiaa tarvitaan, riippuu käytettävän magian laadusta. Eri kansoilla on taipumusta erilaisiin magioihin ja niiden vaatimiin magiaenergioihin. Toisille esimerkiksi pimeä taikuus on helpompaa kuin toisille, riippuen siitä, millaisella taikaenergialla kansa on latautunut luonnostaan.

Yleensä kuolevaiset kansat eli ihmiset, örkit ja eroctukset, kykenevät tehokkaimmin pimeään taikuuteen. Suurin osa demonikansoista käyttää luonnostaan harmaata taikuutta muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Luonnonkansojen energiat ovat lähimpänä valkeaa alkutulta.

 

Taikatulet

Tavanomaisesti loitsiminen tapahtuu niin, että henkilö muodostaa taikatulta käsissään koskettamalla vuoron perään peukalollaan muita neljää sormea ja keskittämällä samalla ajatuksensa kyseisen tulityypin vaatimiin elementteihin. Kokeneet velhot osaavat tehdä tämän vaiheen nopeasti ja huomaamattomasti, mutta uudet velhokokelaat joutuvat harjoittelemaan jopa päiviä ennen kuin saavat minkäänlaista taikatulta syttymään. Luodusta tulipallosta sitten muovataan varsinainen loitsu esimerkiksi lausumalla tietyt taikasanat ja keskittämällä ajatukset tietyllä tapaa. Toisinaan täytyy yhdistellä erilaisia taikatulia loitsun vaatiman pohjatulen aikaansaamiseksi.

 

Alkutuli

Valkoinen alkutuli luodaan luettelemalla peruselementit, maa, vesi, tuli ja ilma. Alkutuli on melko puhdas ja elämän energiaan liittyvä tuli, joka toimii pohjana monipuoliselle perustaikuudelle. Se voi olla sekä parantavaa, että vahingoittavaa. Alkutulella luotavia taikoja ovat mm. suojakilpi, pommiloitsu, moukariloitsu, huuhdontaloitsu, käärmeherja ja edistyneemmän tason aurinkoherja.

Alkeiden oppiminen ei vaadi paljoa, mutta edistyneemmän tason valkoinen taikuus vaatii paljon treenaamista mm. meditaation muodossa, sekä oikeanlaista elämänasennetta.

pommiloitsu.jpg

Myös valkea taikuus voi vahingoittaa. Kuvakaappaus roolipelin kohtauksesta, jossa velhohahmoni Xander opettaa Veljien Kiltaan värvättyjä päähenkilöitä tekemään pommiloitsuja.

 

Harmaa taikuus

Kaikkein yleisin taikuuden muoto on harmaa taikuus, joka on yhdistelmä mustaa ja valkoista magiaa. Esimerkiksi kaikki muodonmuutostaiat, suurin osa demonitaikuudesta ja vaikkapa taikasiirtymät ovat harmaata taikuutta. Harmaa tuli luodaan muodostamalla toiseen käteen musta ja toiseen valkoinen taikatuli ja yhdistämällä ne. Yhdistämisessä pitää olla varovainen, koska alkutuli ja pimeä taikuus reagoivat varomattomissa käsissä huonosti ja voivat väärin yhdistettäessä räjähtää.

 

Pimeä taikuus

Musta tuli ei suoranaisesti edusta pahuutta Xaparan maailmassa, vaan sitä käytetään hallitusti esimerkiksi viranomaisten voimankäyttötyökaluna. Edistyneemmän tason pimeä taikuus edellyttää kuitenkin toisinaan moraalisesti kyseenalaisia elementtejä, kuten jonkun uhraamista, joten täysin ongelmatonta se ei ole. Enimmäkseen musta tuli on myös vahingollista ja sen jatkuva käyttö jättää jälkensä velhon sieluun. Tunnetuin vahingoittava pimeyden taika on surmantuli. Se on mustaa tulta, joka polttaa kohteen hengiltä ja sitä käytetään nimenomaan tappamistarkoituksessa. Toinen tehokas kielletty taistelutaika on revintäherja, joka leikkaa ja repii kohdetta niistä kohdista, johin sen piiskamaiset haarat osuvat.

 

Cruernox_arvet_Sk.jpg

Cruernox otti Syöksykierre-tarinassa rintaansa ja vatsaansa osumaa suojakilven läpi iskeneistä revintäherjoista ja olisi luultavasti kuollut ilman tiimojen voimakkaita parannustaikoja.

 

Loitsuja, joita esimerkiksi vartiovelhojen on sallittua käyttää tilanteen niin vaatiessa, ovat mielenhallintaherja ja pirunköydet. Jälkimmäinen herja sisältää näkymättömät vankat nuorat, joilla voi sitoa kohteen aloilleen. Mielenhallintaherjalla taas saadaan joku toimimaan halutulla tavalla.

Mustan tulen luominen vaatii sisäisen kylmyyden tunteen saavuttamista. Se luodaan samalla tapaa kuin alkutaika, mutta lueteltavat elementit ovat Kylmyys, Viha, Pimeys ja Tuho, jotka tunnetaan myös Kuoleman Elementteinä. Pienen määrän mustaa tulta oppii luomaan muutaman viikon harjoittelulta, jos paneutuu itsetutkiskeluun ja keskittyy kunnolla. Isompien määrien luominen tai mustan tulen jatkuva käyttö voi vaurioittaa käyttäjän omaa sielua vaatiessaan yhä voimakkaampaa omien tunteiden kuolettamista ja sisäisen kylmyyden ylläpitoa.

Porre Kronikoissa Shuram, joka on luonnostaan tunnekylmä psykopaatti, oppi mustan tulen luomisen helposti, vaikka muu taikominen on hänelle vaikeaa.

 

Verisade.jpg

Buzle Kolmen Lihan Rituaaliin kuuluvassa maagisessa verisateessa

 

Kuolontuli

Kuolontuli on kulta- ja hopealiekkistä erikoistulta, jolla vaikutetaan sieluihin ja aaveisiin. Se voi olla joko neutraalia, positiivista tai negatiivista. Positiivisella parannetaan ja negatiivisella vahingoitetaan. Pimeänkoirien sielut ovat muodostuneet kuolontulesta. Samoin Pimeänkäpälä-taikaesineellä kuolemattomiksi muutettujen.

Kuolontulen loihdintaa ei yleensä kouluteta velhoille, koska se on hyvin vaarallinen taikuuden laji ja vaatii onnistuakseen siirtymistä sielutasolle. Edistyneempien magiaharrastajien hieman laittomammista ja kyseenalaisemmista sivustoista ja nettiyhteisöistä kuitenkin löytää tietoa aiheesta, samoin toki myös alan kirjallisuudesta. Aiheesta on tietoa myös ammattilaisten suljetussa tietokannassa, WelhoNetissä.

Ropessa Riha joutui yllättäen opettelemaan kuolontulen loihdinnan pimeänkoiran puraistua Arniaa.

Terminä kuolontulen sotkee herkästi pimeyden taikuuden surmantuleen. On hyvä huomata, että nämä ovat kaksi täysin eri asiaa. Kuolontuli on terminä itse asiassa hieman harhaanjohtava, sillä kyseessä on sielutason energia, joka vaikuttaa nimenomaan elinvoimaan.

 

Salainen tuli

Unohtunut magian muoto, joka löydettiin uudelleen, kun Rihasta tuli viimein kuolematon. Pimeänkäpälää käytettiin Rihaan Rikossa, jossa on erilaiset magiakentät kuin Mantereella, jonka vuoksi Rihan sielu muodostui kuolontulen sijaan salaisesta tulesta. Tämän vuoksi Pimeänkäpälä myös tuhoutui.

Salainen tuli on väriltään helmiäisen valkoista, ja liekkien kärjet vaihtelevat sateenkaaren eri väreissä. Salainen tuli loihditaan esiin luettelemalla elementeiksi Aurinko, Kuu, Tähti ja Planeetta.

 

Velhoruhtinas.jpg

Zalzanin Velhoruhtinas Isto Koldohwein salli valtakaudellaan armeijansa velhojen käyttää surutta surmantulta, revintäherjoja ja muuta kyseenalaista julmaa pimeydentaikuutta. Myös Zalzanin valtion raja oli manattu ampumaan näitä häijyjä taikoja siinä, missä tavanomaiset valtion rajat ampuvat ilmaan esimerkiksi moukariloitsuja estääkseen ei-toivotut rajanylitykset. (Kuva: RinmaruGames)

 

Luonnonmagia

Lähellä luontoa elävien kansojen, kuten pohjoisen qwurnioiden ja athanalaisten alkuperäiskansojen druidit harjoittavat luonnonmagiaa. Se on melko lähellä alkutulta, mutta siihen on sekoittunut eliöiden omaa energiaa, jota teollistuneiden maiden maagikot tuntevat perin huonosti. Se on ikään kuin salaisen tulen, kuolontulen ja harmaan tulen alkumuoto, yleensä väriltään vihreää tai turkoosia.

 

Noituus

Noituus on moderni yhdistelmä druidismia ja pimeää taikuutta. Sen perinteet kantautuvat kauas historiaan. Kuten meidän maailmassamme, myös Xaparassa on aikanaan vainottu noitia - eikä ihan syyttä. Noituuden juuret periytyvät ajalle, kun luonnonkansat ja modernin maailman pimeyden velhot ajautuivat ensi kertaa kosketuksiin keskenään. Tästä kehittyi uusi taikuuden haara, pimeä druidismi, joka yhdisteli pimeää taikuutta luonnonmagiaan kehittyen täysin omaksi taikuuden haarakseen.

Noitimiseen käytetään yleensä erinäisiä taikomisvälineitä, eivätkä kaikki noidat osaa edes itse tehdä mitään taikatulta. Se sisältää elementtejä sekä druidismista, että mustasta magiasta ja pohjautuu pääasiassa luonnonmagiaan ja mustaan tuleen, joskin sisältää ripauksia muitakin tulityyppejä. Salainen tuli saattaa vaikuttaa noituuden taustalla enemmän kuin nykyisellään tiedetään.