Katselin tänään pitkästä aikaa yhden suosikkielokuvistani, Maa Aikojen Alussa VII - Kylmän Tulen Kivi. Tykästyin aikoinani tähän elokuvasarjan seitsemänteen osaan heti sen nähtyäni ja voi että, se tuli silloin katsottua useasti. Alunpitäen näin siis leffan teini-iässä tuolloin alle kouluikäisen pikkuveljeni kanssa. Tuntui aika hauskalta jatkumolta katsella leffa aikuisena oman parivuotiaan poikani kanssa. Olen aina pitänyt M.A.A -elokuvista noin ylipäätään, mutta tämä seitsemäs leffa on minun silmissäni ihan omaa luokkaansa.

Artikkeli sisältää spoilereita kaikista näistä elokuvista ja tv-sarjasta.

 

009.jpg

Leffasarjan päähenkilöinä seikkailevat pikku dinosaurukset

 

Maa Aikojen Alussa -elokuvat

Yleensä porukka hehkuttaa syntymävuotenani -88 ilmetynyttä ensimmäistä Maa Aikojen Alussa -elokuvaa, mutta minä olen se outo kakkiainen, joka ei ole ikinä pitänyt siitä. Animaatiojäljeltään toki kaunis, mutta noin muuten hyvin synkkä ja ahdistava jatko-osiin verrattuna. Suomenkielinen ääninäyttelykään ei ole samaa tasoa kuin myöhemmissä versioissa. Sarjan minkään elokuvan englanninkielisistä äänistä en voi sanoa kauheasti pitäväni.

Elokuvaa tuntemattomille lyhyesti: juonena, että kolme erilajista dinosauruksen poikasta on joutunut eroon perheistään ja yrittää selvitä läpi Suurena Tuntemattomana tunnetun autiomaan kohti vehreää Suurta Laaksoa. Heitä jahtaa Terävähampaana tunnettu häijy Tyrannosaurus, joka on vastuussa päähenkilön, pitkäkaula Pikkutassun äidin kuolemasta. Muut hahmot ovat hyvin temperamenttinen, rohkea ja jopa häijy kolmisarvityttö Sera, iloinen ja puhelias uimari/suurisuu Alli, hermoileva, mutta myös omanlaisensa temperamentin omaava lentäjä Petri ja piikkihäntä Piikki, jota kiinostaa lähinnä ruoka. Tämän eeppisen viisikon viralliset lajit ovat siis Apatosaurus, Triceratops, Parasaurolophus, Pteranodon ja Stegosaurus. Koen kuitenkin nuo sarjan suominimitykset vähän käyttökelpoisemmiksi, joten pitäydyn niissä.

Myöhemmissä elokuvissa terävähammas on yleisnimitys kaikille lihaa syöville dinosauruksille.

 

013.jpg

Jomppe on eräs sarjan suosituimmista hahmoista

 

Omaan lapsuuteeni kuului erityisesti Maa Aikojen Alussa 2, joka minulla oli lapsena VHS:llä. Tässä ja myöhemmissä jatko-osissa viisikko on päässyt perheidensä pariin ja asuu Suuressa Laaksossa, joten ne ovat lähtökohtaisesti jo mukavampia asetelmaltaan kuin karu ykkösleffa. Vaaroilta ei silti näissäkään vältytä. Kakkososassa Suurta Laaksoa uhkaavat sinne livahtaneet munarosvot. Nämä vievät yhden Allin pikkusisarusmunista ja toverukset seuraavat rosvoja Suureen Tuntemattomaan huomaamatta, että muna on jo palannut pesään. He tuovat erehdyksessä toisen munan takaisin ja siitä kuoriutuukin Tyrannosaurus-vauva, jonka he nimeävät Jompeksi. Jomppe esiintyy myös vitosleffassa ja tv-sarjassa.

Matkan varrella elokuvien teemat käsittelevät mm. kiusaamista, ystävyyden eri näkökulmia, sairauksia ja perhesiteitä. Pikkutassu asuu isovanhempiensa kanssa, Seran yksinhuoltajaisä löytää myöhemmin uuden kumppanin, Piikki on adoptoitu Allin perheeseen ja Petrin äiti huolehtii niinikää lapsistaan yksin. Allin isä on yhä mukana kuvioissa, mutta häntä ei (harmi kyllä) pahemmin näytetä kuin ohimennen muutamassa elokuvassa. Pikkutassu tapaa oman isänsä kymmenennessä elokuvassa ja joutuu pohtimaan, lähteäkö tämän matkaan vai jäädäkö hänet kasvattaneiden isovanhempien luo. Myös Piikki käy hieman samanlaisen prosessin läpi kahdeksannessa elokuvassa Valkea Maa, kun piikkihäntien lauma vierailee Suuressa Laaksossa ja tarjoutuu ottamaan hänet mukaansa.

Kaiken kaikkiaan mielestäni hieno konsepti, jossa lapset pääsevät dinosaurusten kautta näkemään muutakin kuin perus ydinperhemeininkiä. Leffoissa on myös mainioita lauluja, hauskaa huumoria ja mielenkiintoisia sivuhahmoja. Ja jos niissä on joku merkittävä laadullinen ero vaikkapa Disney-leffoihin niin minä en ainakaan sitä huomaa.

 

001.jpg

Petrin äiti lohduttaa Allin äitiä

 

Kylmän Tulen Kivi

010.jpgSeitsemännen elokuvan tapahtumat ja teema poikkeavat aika tavalla lopusta Maa Aikojen Alussa -leffan universumista siinä mielessä, että kahden sivuhahmon viitataan olevan itse asiassa avaruusolentoja. Elokuvassa on mielestäni hyvä teema, joka opettaa kyseenalaistamista, uteliaisuutta ja omilla aivoilla ajattelua - mitä aika harva lastenelokuva tekee, kun miettii. Tämä ei kuitenkaan ole se syy, miksi tämä elokuva lukeutuu suosikkileffoihini nyt vielä aikuisiälläkin.

Elokuvan alku poikkeaa muista Maa Aikojen Alussa -elokuvien alkukohtauksista, joissa nähdään ensin avaruutta ja sitten sukelletaan Maapallolle muinaishistorialliseen dinosaurusten aikakauteen. Tämä yleensä kertojan selostama kohtaus on tällä kertaa Petrin selostama, kun hän kertoo ystävilleen pienenä kuulemaansa tarinaa lentoliskojen aikakaudesta maailmanvaltiaina.

Tarinan alussa Suureen Laaksoon saapuu Vaeltajien lauma, joka on tullut kylmiltä alueilta etsimään ruokaa. Suuri Laakso on yksi etappi pitkällä vaellusreitillä. Vaeltajien mukana saapuu myös Petrin eno Lentola, jolta hän oli kuullut alussa kuullun tarinan.

Lentola on ehdottomasti näiden leffojen paras hahmo, jos minulta kysytään. Hänet oli karkoitettu laumasta dinosaurusten vaeltaessa kohti Suurta Laaksoa. Syyksi selviää myöhemmin, että Lentola halusi toimia lauman johtajana ja onnistui vahingossa johdattamaan häntä seuranneet lauman jäsenet terävähampaiden väijytykseen.

Pikkutassu nukkuu huonosti ja herää kierähdettyään kävyn päälle. Hän näkee taivaalta laskeutuvan omituisen kiven, joka näyttää olevan samaan aikaan tulessa ja jääkylmä. Sana leviää ja aiheuttaa dinosauruksissa levottomuutta. Lentola kiinnostuu kivestä ja yrittää udella sen laskeutumispaikkaa Pikkutassulta. Tässä hän hyödyntää Petriä, joka ihailee suunnattomasti enoaan.

 

007.jpg

Petri ei ensi kohtaamisella tunnista enoaan tämän oltua niin pitkään poissa

 

Asiat eskaloituvat, kun Alli kuulee vahingossa Lentolan juonivan tovereidensa Rinkuksen ja Sierran kanssa. Lentoliskot pakenevat Suuresta Laaksosta Alli panttivankinaan. Petrin kuva sankarillisesta enosta alkaa murentua, kun totuus tämän luonteesta tulee ilmi. Pikkutassu ystävineen lähtee lentäjien perään. Matkan varrella he saavat apua erikoiselta sateenkaarinaamaiselta dinosauruspariskunnalta, joilla tuntuu olevan epäilyttävän paljon tieteentuntemusta luonnossa eläviksi dinosauruksiksi.

Nuoret sankarit onnistuvat pelastamaan ystävänsä. Tätä seuraava visuaalisesti mielenkiintoinen takaa-ajokohtaus koskessa taitaa olla henkilökohtainen suosikkini kaikista elokuvissa näkemistäni takaa-ajokohtauksista heti Matrix Reloadedin moottoritietakaa-ajon jälkeen. (Yleensä Maa Aikojen Alussa -leffoissa vaan juostaan terävähampaita pakoon.)

 

006.jpg 007.jpg

Yksi omista suosikeistani elokuvien takaa-ajokohtauksissa

 

Päästäkseen ajoissa Kolmisarvihuipulle, jonne Kylmän Tulen Kivi putosi, dinosauruslapset ottavat tieteen avukseen. He menevät sateenkaarinaamojen neuvomana maan alaisesta kuumasta joesta kohoavaan käytävään asettamansa lituskaisen kiven päälle. Vesihöyryn paine muodostaa eräänlaisen melko hurjalla voimalla toimivan hissin, jolla pikku dinosaurukset pääsevät ylös vuorelle. Toki muissakin Maa Aikojen Alussa -elokuvissa esiintyy kekseliäisyyttä, mutta tämä taitaa lyödä kaikki muut laudalta.

 

011.jpg 

012.jpg

Pikku dinosaurukset ottavat tieteen avukseen

 

Viisikko pääsee vuoren huipulle ja kohtaa siellä lentäjäkolmikon. Selviää, ettei Kylmän Tulen Kivi anna mitään erikoisvoimia niitä pyytävälle Lentolalle ja tämän lentoliskoseuraajat pettävät hänet. Tulee iso maanjäristys ja Alli horjahtaa alas reunalta, jolloin Lentola syöksyy sankarillisesti pelastamaan hänet. Hätiin saapuvat myös Petrin äiti ja nimettömäksi jäävä valtava lentolisko, joka saa kuljetettua Pikkutassun, Seran ja Piikin vaivatta selässään. Rinkus ja Sierra jäävät takomaan Kylmän Tulen Kiveä kivenmurikoilla, kunnes se räjähtää lennättäen heidät läheiseen luolaan miettimään tekosiaan.

Suuressa Laaksossa Lentola saa tuomion teoistaan. Hänet karkoitetaan Suureen Tuntemattomaan viiden kylmän kauden ajaksi. Harmillisesti tämä on ainakin tähän saakka tarkoittanut sitä, ettei hahmoa ole enää nähty muissa elokuvissa tai tv-sarjassa. (Jälkimmäisessä hänet on faniwikin mukaan mainittu pari kertaa.) Sääli.

 

011.jpg

Lentola omaa varsin monipuolisen persoonallisuuden

 

Eno Lentola

Lentola (engl. Pterano) on tavallaan tämän elokuvan pääpahis. Pidän siitä, miten mutkikkaasti tämä hahmo motiiveineen on rakennettu keskivertoon lastenleffapahikseen verrattuna. Jo pelkkä sukulaisuus yhteen pääsankareista tekee Lentolasta hieman poikkeuksellisemman pahishahmon. Hän ei ole myöskään paha ilkeänä olemisen ilosta, vaan omaa yksinkertaisesti liikaa uskoa itseensä ja liian suuren egon. Lentola uskoo vakaasti toimivansa lauman parhaaksi tavoitellessaan sen johtajan asemaa.

Hommat eivät vaan mene Lentolan haluamaansa suuntaan. Virheitä sattuu ja alaisetkin koheltavat omiaan. Pikkutassun ja muiden vanhemmat pitävät Lentolan pahimpana rikoksena, ettei hän kantanut vastuuta virheestään, joka johti laumatoverien kuolemaan. Palatessaan epäonniselta reissulta Lentola tosin näyttää hyvin surulliselta ja katuvalta. Ilmeisesti iso ego ei vain anna myöten myöntää, että omassa toiminnassa olisi ollut jotain vikaa. Tämä lienee hyvin inhimillinen piirre. (Ja jos omien, koko yhteisölle haitallisten virheiden kieltäminen on laumasta karkoittamiseen johtava rikos, niin pakko kysyä, mitä lähes joka elokuvassa tällaisia ongelmia aiheuttava herra Kolmisarvi tekee siellä vielä? Vai eikö kenestäkään vaan ole ajamaan tuota isoa kaikentietävää äreää kiukkupussia pois? XD)

Olen aina pitänyt Lentolaa varsin mainiona hahmona juurikin hänen ylitsepursuavan omahyväisyytensä takia. Muuten ihan sympaattinen ja hienostunutkin kaveri, mutta liian mieltynyt omaan kuvajaiseensa. Tällaiset hahmot ovat usein varsin hauskoja ja toisaalta myös hyvin puhuttelevia. (En tiedä, koenko sitten samaistumista, haha.) Kyseessä on lasten elokuva, joten katsojalle tuodaan varsin selkeästi ilmi, ettei Lentola kuitenkaan ole niin mainio johtohahmo kuin itselleen ja muille haluaa uskotella. Myös hahmon egoistisen käytöksen taustalta kumpuava epävarmuus tulee selkeästi esiin. Tiukan paikan tullen Lentola ei kuitenkaan ole mikään nössö, kuten nähdään Allin pelastamiskohtauksesta. Lentola ei myöskään perääntynyt Sierran meinattua haastaa hänet tappeluun.

 

012.jpg

Rinkuksen ja Sierran seurassa Lentola paljastaa luonteensa vähemmän mukavat puolet

 

Omassa pikku porukassaan Lentola tuntuisi pitävän valtaansa yllä teennäisellä uholla ja jopa suoranaisella väkivallalla. Häneltä jää huomaamatta, että Rinkus ja Sierra oikeastaan seuraavat häntä vain hyötyäkseen hänestä, eivätkä todellisuudessa kunnioita häntä pätkääkään. Tämä asia tulee selkeimmin ilmi Lentolan esittämän Tärkeä Otus -laulun aikana.

Rinkus ja Sierra ovat myös varsin mainio sivupahiskaksikko omina itsenäisinä hahmoinaan. Sierra on tuo ruskea itsevarma kaveri ja Rinkus pinkki hännystelijä. Lyhytpinnainen Sierra ei voi välistä sietää Lentolan kukkoilevaa käytöstä ja haluaisi haastaa tämän tappeluun johtajuudesta. Ovelampi Rinkus koettaa pitää tämän aisoissa ja mielistellä Lentolaa päästäkseen tämän avulla Kylmän Tulen Kiven luo. On hieman epäselvää, miksi nämä seurasivat Lentolaa ennen saapumista Suureen Laaksoon, koska kolmikko kuuli Kylmän Tulen Kivestä vasta siellä. Kenties he olivat alkujaan pitäneet Lentolaa hyvänä johtajana, mutta alkaneet kyllästymään tähän ja koko kiviepisodi oli vain kirsikka kakun päälle?

 

010.jpg

Lentolan ilme hänen tajutessaan, etteivät muksut aio paljastaa kiven sijaintia hänelle :''D

 

Lentolan ja varsinkin hänen seuraajiensa toimintatavat ovat kieltämättä aika kyseenalaisia. En ainakaan äkkiseltään muista ketään toista yhtä väkivaltaisesti käyttäytyvää hahmoa näistä elokuvista, jollei terävähampaita oteta lukuun. Pikkutassu ja Sera ovat kyllä pariin otteeseen selvitelleet välejään painimalla. Toki kyse on eläimistä, mutta silti varsinkin Rinkuksen jatkuva kurmottaminen on hiukka kyseenalainen toimintametodi. En silti voi olla nauramatta kaksikon hulvattomalle keskustelulle sen jälkeen, kun Rinkus on huitaissut Petrin pois heidän kannoiltaan ja Lentola mäjäyttänyt häntä suutuspäissään siivellään:

Lentola: "Yhtä asiaa en hyväsy: väkivaltaa!"

Rinkus: "Miks sä sit.. löit mua?" (Hieman itkuisella äänellä.)

Lentola: "Korjaan: kahta asiaa... Väkivaltaa ja tyhmiä kysymyksiä!"

Jälkimmäisen kommentin tehosteeksi Lentola mojauttaa Rinkusta vielä uudelleen. Jotenkin epäilen, menisikö tällainen enää tämän päivän lastenpiirretyissä läpi. Vähän karu homma, mutta kaipa hahmojen pahismaisuus piti tuoda jollain tapaa esille. (Pitää myös yleensä mainita Sierra, joka yleensä nauraa taustalla Lentolan kurmottaessa Rinkusta.)

Elokuvan aikana Lentolassa tapahtuu myös pientä hahmokehitystä. Kenties hän peilaa rakkaan siskonpoikansa Petrin reaktioita omaan toimintaansa ja alkaa ehkä paremmin tajuamaan omien tekojensa seurauksia. Lentola jopa sanoo Petrin alkaessa väittää vastaan hänen karkoitustuomiostaan (hyvä Petri! On suuri vääryys, että näin mainio hahmo karkotettiin sarjasta), että kaikki me vastaamme teoistamme. Hän vakuuttelee pärjäävänsä ja yrittää helpottaa lähtönsä Petrille tuottamaa surua pohtimalla, että kenties hän vielä palaa ja puhdistaa maineensa olemalla hyödyksi laumalle.

 

002.jpg

Herra Kolmisarvi (toinen suosikkihahmoni näistä elokuvista XD) ei ole kovin mielissään kuullessaan Lentolan puhuneen lasten kanssa hänen tietämättään

 

Maa Aikojen Alussa -faniwikin mukaan Lentolan, Rinkuksen ja Sierran piti tehdä paluu Lentoliskojen Päivä -elokuvassa, mutta he jäivät jostain syystä pois. En tosin onnistunut löytämään tälle tiedolle mitään muuta lähdettä, mutta myönnän itsekin aikoinaan ostaneeni tuon DVD:n ja pettyneeni pahasti, kun Lentolaa ei siinä ollutkaan. Maa Aikojen Alussa X -elokuvassa vilahtaa taustalla aivan Lentolan näköinen lentolisko Pikkutassun lähtiessä isovanhempineen Suuresta Laaksosta. Pidän kyllä todella harmillisena, ettei Lentolan potentiaalia hahmona ole tämän enempää hyödynnetty.

Lentolan suomenkielisenä äänenä toimii Kari Tamminen, joka tekee varsin mainion roolin. (Noin ylipäätään pidän näissä elokuvissa nimenomaan suomiduppeja niinä laadukkaimpina versioina jopa lauluja myöten.) Kari Tammisella onkin melko mittava lista erilaisia äänirooleja, enimmäkseen sivurooleja ja Lentola taitaa olla yksi isoimmista. (Tätä tutkaillessa alkoi kiinnostaa tuo uusi 3D-Babar, jossa hän näyttäisi olevan Corneliuksen äänenä. Tämä on kyllä nähtävä... Vanha Babar-piirretty oli yksi lapsuuden suosikeistani. Tosin olisin ehkä kuvitellut ainakin tuollaisen Lentola-tyyppisen äänen ennemmin Pompadourille kuin Corneliukselle.)

 

005.jpg

Lentola ja Kylmän Tulen Kivi

 

Loppuun vielä lämmin suositus tälle elokuvalle, joko suomeksi tai englanniksi. Mukavaa laadukasta katsottavaa myös pienemmille katsojille! Kaltaiseni piirrettyjä kuluttava aikuinekin varmasti löytää tästä mielenkiintoisia näkökulmia ja analysoitavaa.