Saatteeksi

Kuten monet eeppisimmiksi muodostuneista hahmoistani, myös Moxx Glush oli alunalkujaan täysi sivuhahmo. Riha tarvitsi sopivanlaisen taustatarinan ja jonkin selittävän tekijän siihen, miksi hän oli alkujaan sellainen kuin oli: tynnyrissä kasvanut, naiivi, ylisiveitä arvoja vaaliva ja toisaalta melko räjähdysherkkä ja väkivaltaan taipuvainen. (Rihan tyhmyys sen sijaan ei selity millään tapaa Moxxilla.)

Rihan äidin Lilhenin kuoltua Moxx kuitenkin alkoi elää ihan omaa elämäänsä niin ropessa kuin Porre Kronikoissakin. Tykästyin hahmoon ja totesin, että hänethän olisi hulvatonta shipata jollekulle. Moxx-rassu meni kumassakin tarinassa rakastumaan itseään monin verroin nuorempaan naiseen - ropessa Arniaan ja Porre Kronikoissa Punataudin Skylla-tyttäreen.

Moxxin taustavaikutteista löytyy perin hajanainen joukko erilaisia hahmoja niin fiktion parista kuin oikeasta elämästäkin. Kaikista selkeimmin esille nousevat Claude Frollo Notre Damen Kellonsoittajasta ja Elrond Taru Sormusten Herrasta -maailman puolelta. Moxx on ikään kuin näiden kahden hahmon kummallinen miksaus muutettuna luudemoniksi ja höystettynä erinäisillä muilla vaikutteilla. Jollain kevytmielisellä meemitasolla yhdistän hahmon myös Päivi Räsäseen tai ehkä enemmän johonkin hänen pohjaltaan luotuun humoristiseen karikatyyriin, kenties Itse Valtiaiden hahmoon? (Tämä aspekti on syytä mainita siinä mielessä, että Moxx joutuu pärjäämään modernin liberaalissa ympäristössä superkonservatiivisine arvoineen ja nuoret suhtautuvat häneen hiukka samantapaisesti... Edellä mainitut fiktiiviset mieshahmot elävät vähän keskiaikaisemassa ympäristössä, jossa tällaiset arvot olivat melkolailla itsestäänselvyys. En tiedä, miten Elrond olisi reagoinut vaikkapa miesten väliseen rakkauden julistamiseen, mutta Frollo olisi saletisti kilahtanut...)

 

Moxxelrond.jpg

Moxx on paitsi bad ass sotasankari, myös isähahmo ja tärkeässä roolissa olevan hahmon appiukko. Näen hahmossa todella paljon Elrondin piirteitä ja mielikuvani hahmosta on vaikuttanut Moxxin hahmokehitykseen. Kuva editoitu Hobitti-leffan kuvakaappauksesta.

 

Moxx Glush

Moxx on 483-vuotias luudemonimies, joka asuu perheineen Emrinin hautausmaalla. Hän on ammatiltaan seremoniamestari, joka Xaparan maailmassa muistuttaa papin virkaa ilman uskonnollista aspektia. Seremoniamestarit toimittavat esimerkiksi vihkimisiä, hautajaisseremonioita, kastetilaisuuksia ja toimivat eräänlaisina hengellisinä oppaina henkilöiden vaikeissa elämäntilanteissa. Moxxin vaimo Lilhen on hautausmaan pääasiallinen hoitaja ja Emrinin hautausmaa kuuluu alkujaan Lilhenin suvulle - Moxx itse on kotoisin Zatsiasta.

Jähmeä, vanhanaikainen, siveitä arvoja vaaliva ja rauhallinen Moxx osaa olla hyvin temperamenttinen ja todellinen jääräpää. Hänellä on Glushin suvulle ominaiset tummanpunaiset hiukset ja kirkkaanoranssit silmät. Aina meditointi ei tuota haluttua lopputulosta ja suuttuessaan Moxx saattaa olla jopa väkivaltainen (luudemoneille turhan tavanomaista).

Vuosisatojen varrella Moxx on nähty rintamalla niin Ottiaa kuin Kazeimostakin vastaan käydyissä sodissa. Perinteisesti hän oli hyvin uskollinen Xaparan kruunulle, joskin tuo uskollisuus mureni Veljien Killan vaikutuksesta. Moxx ei kannattanut Killan arvoja, mutta päätti olla lojaali siihen kuuluvalle perheelleen.

 

Roolipelissä

Roolipelin alussa Moxxia ei kuulu katsomaan vankilaan joutunutta tytärtään. Riha pidätettiin hänen vanhempiensa ollessa matkoilla, eivätkä he ilmaantuneet hänen oikeudenkäyntiinsä. Tämä johtui siitä, että Rihan äiti, Moxxin vaimo Lilhen, sairastui vakavasti kuultuaan tyttärensä pidätyksestä. Moxx oli kiinni kotona hoitamassa sairasta vaimoaan, jonka tila heikkeni nopeasti ja Lilhen haalistui aaveeksi ennen aikojaan. Rihan joutuminen vankilaan hävetti leskeksi jäänyttä Moxxia melkolailla, joten hän ei tämän jälkeenkään vieraillut Kuzhkailissa.

Moxx toimi seremoniamestarina kuninkaallisissa häissä, kun Isla avioitui Xaparan kuninkaan kanssa. Tuolla hän tapasi tyttärensä, tämän miehen ja ystävien kloonit luullen heitä aidoiksi itseikseen. Hän sattui myös kuninkaan toimistoon sen jälkeen, kun Rihan klooni oli tappanut tämän. Ennen kuolemaansa kuningas oli allekirjoittanut vapautuskirjat Rihalle ja hänen miehelleen Jaxonille. Kuninkaan aave pyysi Moxxia ottamaan vapauskirjat ja häipymään ennenkuin hänet löydettäisiin rikospaikalta. (Kuningas häpesi omia toimiaan, jotka johtivat siihen, että Riha-klooni hyökkäsi hänen kimppuunsa.) Myöhemmin oikeat Riha ja Jaxon tulivat tapaamaan Moxxia Emriniin. Hän oli alkujaan kauhistunut kuultuaan, että hänen tyttärensä oli mennyt yhteen rikollisen eroctusmiehen kanssa. Jaxon onnistui lunastamaan Moxxin jonkinasteisen hyväksynnän kosimalla Rihaa ja vanha luudemoni luovutti vankikarkuriparille pergamenttirullat, joiden avulla he saivat taas laillisen aseman Xaparassa.

Zalzanin hyökättyä Xaparaan Moxx lähti rintamalle. Hänen sijoituspaikkansa oli sotaseremoniamestarina kenttäsairaalassa melko lähellä etulinjaa. Tuolla Moxx tutustui tohtori Rudolf Springiin ja heistä tuli alati toisilleen sanaileva kaksikko Rudolfin puhellessa jatkuvasti kaikenlaista Moxxin korvaan sopimatonta.

 

Mosse.jpg

Moxx menetti puolet sarvestaan Zalzanin joukkojen hyökättyä kenttäsairaalaan.

 

Zalzanin Velhoruhtinaan joukot tekivät häikäilemättömän iskun suoraan kenttäsairaalaan surmaten kaikki potilaat. Moxx suojasi parhaansa mukaan eloonjääneiden pääsyä pakoon käyttämällä mm. asekoulutuksen saaneita luurankojaan taistelussa Zalzanin sotavelhoja vastaan. Taistelun aikana hänen oikeaan sarveensa osui jokin raskaamman kaliiberin maaginen ammus ja sarven kärki räjähti.

Koshia ja Ruby olivat tulleet pelastamaan Rudolfia rintamalta ja Moxx pelastui siinä samalla. Hän päätyi Penshiänniemeen Dolbaizzin kartanolle toipumaan vammoistaan. Kartanolla levisi eroctusflunssa, jonka taudinkuvaan kuuluu estojen katoaminen. Ikänsä siveitä arvoja vaalinut Moxx-parka löysi itsensä rietastelemasta Arnia Fescon kanssa. Hän yritti paikata erheensä kosimalla nuorta tiimanaista pelastaakseen heidän kummankin kunnian. He rakastuivat ja myöhemmin Arnia suostui Moxxin kosintaan. Häitä vietettiin M/S Räckhals -laivalla Veljien Killan purjehtiessa kohti Skaiaria pelastamaan erinäisiä läheisiään Zalzanin sotavankeudesta. Arnia alkoi myös odottaa Moxxin lasta.

 

Frollukka05.jpg

Claude Frollosta on tullut paljon vaikutteita Moxxin luonteeseen ja olemukseen. (Hassu juttu, penskana tätä Disney-leffaa katsoessani luulin Frolloa papiksi ja myöhemmin minulle selvisi, että alkuperäistarinassa hän tosiaan on pappi, eikä tuomari. Jotenkin sen vaistoaa hahmosta.)

 

Moxx ja Arnia taistelivat Veljien Killan riveissä huolimatta siitä, että Moxxin omat elämänarvot sotivat jyrkästi Kiltaa vastaan. Tässä suhteessa hän joutui tekemään kompromissin sen suhteen, pysyäkö läheistensä puolella vai taistellako näitä vastaan. Moxx halusi olla lojaali tyttärelleen ja tämän perheelle, joten hän jäi Killan jäseneksi.

Pelissä Moxxista tehtiin myös kuolematon Pimeänkäpälällä.

 

Porre Kronikat

Porre Kronikat on roolipelin tarinasta tehty variaatio, jossa ovat vain omat hahmoni. Rubyn puuttuessa kukaan ei tule pelastamaan Moxxia zalzanilaisilta ja hän ja Rudolf päätyvät Skaiariin. (Myös kuninkaan murhakeissi jäi tapahtumatta.)

Zalzanin pakkotyölaitoksessa Moxx ja Rudolf ystävystyvät Gelarian, Kornan ja Skyllan kanssa. Koettelemukset hitsaavat tämän erikoisen porukan tiiviisti yhteen. Moxxin yllätykseksi hänen Kuzhkailista Kazeimokseen paennut tyttärensä tovereineen ilmaantuu pelastamaan heitä. Tässäkin tarinan versiossa Moxx-parka saa kauhistua siitä, että hänen tyttärensä on päätynyt yhteen eroctuksen, tällä kertaa Dominikin kanssa. (Hupaisa kontrasti sinänsä, että alkuperäisessä roolipelissä Dominik on Arnian katkera ex-mies.)

Pakomatkalla Skaiarista Moxxin ja Skyllan välillä kenties pidempään kyteneet tunteet leimahtavat liekkeihin. Tällä kertaa Moxxilla ei ole mitään rietastelua aiheuttavaa flunssaa tekosyynään. Yhtäkaikki, vanhoillinen Moxx katsoo, että suhde edellyttää naimisiinmenoa ja tämä sopii myös hänelle sydämensä menettäneelle nuorelle demoninaiselle.

 

Mosseeee.jpg

Toinen luonnos Moxxista

 

Senturza

Moxx on päätynyt Killan avaruusalukselle ja elelee hyttimäisessä huoneistossa vaimonsa Arnian kanssa. Moxx kuuluu ylintä valtaa käyttelevään neuvostoon ja joutuu sen kokouksessa kiivaaseen väittelyyn jonkun ehdotettua takapuolipatsaiden sijoittelua pitkin alusta. (Asia mainitaan Dominikin muistellessa kamalaa päiväänsä kokouksen päädyttyä siihen, että vimmastunut Moxx jahtasi Rudolf-parkaa liskomuodossaan pitkin kokoushuonetta. Moxx itsekin kertoo asiasta kotiin palattuaan Arnialle ja kylässä olevalle Damiralle. Arniassa tapaus herättää hilpeyttä ja hän kiirehtii soittamaan Rihalle päästäkseen naureskelemaan hassulle jutulle.)

 

 

Shigella-saaga

Tarinan alussa Moxx ottaa Rihan mukaan työmatkalleen Galesseen. Toiveena olisi, että kotonaan peruskoulun jälkeen mitään suuntaa löytämättä pyöriskellyt tytär saisi jotain ideoita tulevasta urastaan. Tarinassa myös selviää, että Moxx on asunut Galessessa joitain vuosia ennen viimeisintä sotaa ja pitää kaupungista, koska siellä on melko vähän eroctuksia.

Moxx toimii seremoniamestarina Galessen pormestarin hautajaisissa. Asemalla heitä on vastassa joukko Galessen silmää tekeviä. Yllätyksekseen luudemonit saavat hotellilleen limusiinikyydin kaupungin vaikutusvaltaiselta teollisuuspampulta, Sorkka-yhtiön toimitusjohtaja Rott Shigellalta. Moxx mainitsee tälle Rihan olevan mukana saamassa ideoita ja tutustumassa eri tahoihin siinä toivossa, että tämä löytäisi jonkin uuden uramahdollisuuden. Rott (joka on itse asiassa iskenyt silmänsä Rihaan) mainitsee ohimennen yhtiönsä tarjoamista mahdollisuuksista nuorille koulutuksineen.

 

Shigella.jpg

Tilanne, jossa Rott (eli Punatauti) tarjoaa Moxxille ja Rihalle limusiinikyytiä.

 

Luudemonit menevät varapormestarin illalliselle, jossa Riha pitkästyy ja lähtee omin päin kävelemään hotellille. Matkalla Riha joutuu ongelmiin, mutta Punatauti ilmaantuu paikalle ja pelastaa hänet. Kaksikon välillä tapahtuu yhtä ja toista. Loppujen lopuksi Punatauti tarjoaa Rihalle paikan yhtiönsä turvallisuuskoulutusohjelmasta.

Moxx totta kai huolestuu Rihan lähdettyä ja on poliisien kanssa odottelemassa hotellilla, jonne Punatauti kyyditsee Rihan. Riha kertoo huolestuneelle isälleen vain eksyneensä ja törmänneensä herra Shigellaan ja saaneensa työpaikan. Aavistamatta, että hänen tyttärestään ollaan tekemässä mafiapomon rakastajatarta, helpottunut Moxx ilahtuu tyttärensä elämän saatua viimein jonkinlaisen suunnan. Hieman Moxxia harmittaa se seikka, että Rott Shigella lahjoittaa Rihalle älypuhelimen. Luudemonit pyrkivät elelemään varsin askeettisesti ja välttelemään modernin maailman arveluttavia riettauksia.

Luudemonit palaavat Emriniin hautajaisten jälkeen. Tässä tarinassa Moxxilla ja Lilhenillä on Rihan lisäksi toinenkin lapsi, 200-vuotias Saban Glush, joka opiskelee Emrinin hautausmaan seuraavaksi hoitajaksi. Yhä kotonaan asustelevalla Sabanilla ei ole kumppania, joten Riha tekee hänelle älypuhelimellaan profiilin deittipalvelu Zönderiin. Saban päätyy surulllisesti päätyville treffeille Shuram Karman kanssa. Myöhemmin Saban tulee yksinään tapaamaan Rihaa Galesseen. Moxx on näet saanut eroctusflunssan Loksesin reissultaan ja jää lääkärin suosituksesta viettämään aikaa kahden kesken vaimonsa kanssa.

Tarina ei ole vielä edennyt siihen pisteeseen, että Moxxille selviäisi tyttärensä hämärät kuviot. Odotan kauhulla.

 

Xapara Go!

Moxx ja Saban esiintyvät sivuroolissa myös Xapara Go!:ssa. Moxx on myös siinä hautausmaan vartija. Hän kouluttaa kummituspokemoneja ja omistaa mm. kaksi hyvin vilkasta Gengaria, jotka tuottavat kiusallisen vilkkaaseen tahtiin uusia Gastlyja.

Pelissä Moxx tupsahtaa Sabanin kanssa sairaalan teho-osastolle tenttaamaan siellä makaavilta Rihalta ja Alonsolta, kai nämä ovat aikeissa mennä naimisiin ja elellä siihen saakka asiallisesti. (Moxx ei todellakaan pääse helpolla. Joka tarinassa tytär päätyy yhteen eroctuksen tai lonkerohirviön kanssa ja yleensä kuvioihin sisältyy muutakin hämärää.)

Moxx pyytää Springit - eli Rudolfin, Rubyn ja Cherryn - hänen ja poikansa seuraksi syömään, joskin Rudolf jää sairaalaan selvittämään Alonson aiheuttamaa sekamelskaa. Sabanin Mimikyu aiheuttaa ravintolan Pokemon-buffetissa kohtauksen Pikachun saavuttua sinne. Isä ja poika joutuvat myös lähtemään salaiselle tehtävälle selvittämään tuhoa, jonka aiheutti itse asiassa Mewtwo. Saban ja Moxx toimivat jonkinlaisina Pokemon-maailman supersankareina ratsastaen Moxxin Gengareilla aseenaan taikaluusta luodut Scytherin terät.

Mimikyu.jpg

Kuva peliviestistäni Sabanilla Xapara Go!:ssa. Olin katsellut Pokemon Moon&Sunia ja innostuin lisäämään siinä tutuiksi tulleita Pokemoneja mukaan peliin.

 

Penshiä-saaga

Moxx on luonnollisesti mukana tarinassa, joka sijoittuu Glushien kotihautausmaalle. Korna (joka on Lilhenin serkun poika) muuttaa heidän luokseen vaihto-oppilaaksi ystävänsä Arnian kanssa. Arniasta tulee Rihan luokkatoveri 9-luokalle ja Korna suorittaa työssäoppimista Emrinin hautausmaalla.

Moxx on toistaiseksi aikalailla sivuroolissa tässä tarinassa. Hänen mainitaan olevan seremoniamestarina Alonson isoisän, kartanonherra George Dolbaizzin hautajaisissa ja luultavasti muunkinlaista vuorovaikutusta Dolbaizzien ja Glushien välillä on odotettavissa.

 

Claudius

Magian Merkit RPG:n koirahahmoni, kuolemanjumala Oscuron ylipappi Claudius, on ottanut melko paljon pohjaa ja vaikutteita Moxxista. Hahmona Claudius on Moxxia sen verran synkempi ja häijympi, ettei häntä voi varsinaisesti kutsua Moxx-insertiksi. (Oikeastaan molemmat hahmot pohjautuvat jossain määrin Frolloon ja Claudiuksessa toteutuvat selkeämmin ne hahmon synkemmät ominaisuudet.)

 

clau.jpg

Oscuron ylipappi Claudius, Magian Merkit RPG

 

Kenties hieman moxxmaisempi piirre hahmossa on hänen suhdekuvionsa Oxana-nimisen iloisen ja omalaatuisen nartun kanssa. (Claudiuskin haluaa vanhanaikaisesti viedä Oxanan ensin vihille ja itse asiassa omaa tässä suhteessa hitusen enemmän itsekuria kuin Moxx...) Näen Oxanassakin hyvin paljon Arnian piirteitä, joskin myös eroavaisuuksia.

Oscuro-kultti on myös ottanut kohtalaisen paljon vaikutteita luudemoneista. Kuolemanjumalan kultti huolehtii Arboleda de los Muertosista eli Kuolleiden Lehdosta, jossa Santos-lauman vainajat lepäävät. Oscuroa rukoilemalla kultin papit ja papittaret saavat käyttöönsä monia hyvin luudemonimaisia kykyjä, kuten mahdollisuuden jutella aaveille. Taikaluita Oscuron papisto ei sentään kykene luomaan tai tiettävästi omaa muita luudemonien lajiominaisuuksia. Sen sijaan he kykenevät manaamaan ruumiita zombikätyreikseen, mikä on hyödyllistä esimerkiksi taistelutilanteissa. Claudiuksella oli vähän aikaa hallussaan zombikaniini eräänlaisena pikku apurina. Tästä tulee etäisesti mieleen pupuluuranko, jonka Moxx loi roolipelin puolella Cherrya ilahduttamaan.

 

Teemabiisit

 

The Bells of Notre Dame - Jonathan Young 

Kuuntelin tätä versiota biisistä aika paljon visioidessani, millainen hahmo Rihan isä mahdollisesti olisi.

 

Olet puolisoni nyt - Samuli Putro

Miellän tämän tosi vahvasti Moxxin ja Lilhenin biisiksi fiilistelymielessä. (Olkoonkin, että Lilhen haalistui aaveeksi, eikä todellakaan ollut hiljaa senkään jälkeen.)

 

Hellfire - Jonathan Young

Moxx käy tuntemuksiaan läpi kielletyn rakkauden äärellä... Tosin Moxx ei koskaan vetänyt asioita yhtä överiksi kuin Frollo, mutta eipä hänen toisaalta tarvinnutkaan... Pitäisi kai joskus tehdä tarina, jossa Moxx todella sekoaa frollomaisesti jonkun rakkauden torjuessa hänet (kukaan ei koskaan ole antanut Moxxille pakkeja, lol) ja katsoa, millaista potentiaalia hahmosta löytyy tällä rintamalla.

 

Vie mut kotiin - Jesse Kaikuranta

Vähän herkempi fiilistelybiisi siitä, kun Moxx pitkän ja ei aina niin onnellisen avioliittonsa jälkeen löytää uuden rakkauden

 

Everytime we touch - Jonathan Young

Moxxin ja Arnian biisi <3