Tämä artikkeli käsittelee omia suosikeitani Disney-elokuvien pahisten lauluista. Jokaisella on tietty omat lempparinsa. Idea tähän artikkeliin tuli edellisen, Basil Hiirtä käsitelleen artikkelini pohjalta. Mukana eivät ole Leijonakaarti-sarjan pahisten laulut, koska ne vaatisivat jo ihan oman artikkelinsa.

Tsekatkaa myös 2018 kirjoittamani toinen musiikkiaiheinen artikkelini Eeppisi kappaleita!

 

pahislaulut01.jpg

 

Kehtolaulu (My Lullaby), Zira, Leijonakuningas 2 - Jylhäkallion ylpeys

Kuuntele: suomeksi - englanniksi - metal cover

Oma ehdoton ykkössuosikkini Disney-pahisten lauluista on Leijonakuninkaan jatko-osan pääpahiksen, naarasleijona Ziran Kehtolaulu. Minusta on ensinnäkin ihan mahtavaa, että leffalla on tällainen kovan tason naispahis. Monista muista pahiksista poiketen Ziralla on selkeä motiivi, kostaa kumppaninsa Scarin kuolema ja palauttaa Jylhämaan hallinta tämän valitsemalle seuraajalle. Kappale lyriikoineen ja koreografioineen on vaikuttavasti toteutettu. Mainitaan, että Ziran Leijonakaartissa esittämä  Lions Over All oli myös mainio ja siinä hieman referoitiin tämän kappaleen hyönteistenliiskauskohtaa.

pahislaulut0.jpg

Biisin heikoimpana osana pidän Vitanin ja Nukan hieman derpahtavaa osallistumsita - olisi nekin osuudet voinut toteuttaa kunnollisena lauluna. Toki ne tuovat esiin hahmojen välistä dynamiikkaa, miten Vitani oikeastaan on vielä pieni ja viaton pentu ja kuinka Nukalla ei ole homma hallussa, mutta kumpikin Ziran jälkeläinen yrittää parhaansa mukaan olla emolleen mieliksi. Nämä tietty hieman seurailevat tapaa, jolla hyeenat keskeyttivät Scarin laulun ensimmäisessä elokuvassa. Vähän ärsyttävä toteustapa niissäkin.

pahislaulu02.jpg

Tästä kappaleesta pidän nimenomaan suomenkielisenä. Lyriikat ja laulu toimivat vaan niin hyvin nimenomaan suomeksi. Ja tokihan tämä on lapsena suomeksi alunpitäen nähty niin sekin tietty vaikuttaa. 

 


 

pahislaulu04.jpg

Helvetin Liekit (Hellfire), Frollo, Notre Damen Kellonsoittaja

Kuuntele:

Suomeksi - englanniksi - metal cover - musikaaliversio - latinaksi

Olen viime vuosina kovasti tykästynyt tähän tarinaan, jota nuorempana vähän karsastin. Disney-leffaa enemmän pidän alkuperäisestä kirjasta ja myös musikaalisovitukset omaavat monia kivempia elementtejä. Frollo ei edes alunpitäen ollut niin yksiulotteisen häijy roisto kuin millaisena Disney hänet esittää. (Alkuperäisessä tarinassa hän adoptoi Quasimodon ihan vapaaehtoisesti ja huolehtii myös pikkuveljestään Jeanista heidän vanhempiensa kuoltua ruttoon.)

Toisin kuin Ziran kappaleessa, Hellfiressa pidän nimenomaan englanninkielisestä versiosta ja siinä nimenomaan tuosta Jonathan Yongin coverista. Myös musikaaliversio on mainio. Tämä voi liittyä siihenkin, etten lapsena kauheasti pitänyt tästä elokuvasta. Englanninkielinen versio toimii minusta jotenkin paremmin. Pidän myös paljon biisistä tehdystä latinankielisestä versiosta.

pahislaulu03.jpg

Moni on kehunut Hellfirea taidokkaimmaksi Disney-kappaleeksi, eikä ihan syyttä. Tuskaisen yksipuolisen hullun rakastumisen filikset ja niiden synyttämästä himosta kumpuava syyllisyys on vangittu kappaleeseen varsin dramaattisella tavalla. Myös piirrosanimaation koreografiat ovat aivan huikeat. Noin ylipäätään Claude Frollo lienee yksi inhimillisimmistä Disney-pahiksista, vaikka hahmosta onkin pyritty karsimaan alkuperäisversionsa hyvät piirteet. Dramaattinen ja koskettava kappale kaikin puolin.

 


 

pahislaulut.jpg

Oi Ratigan! (The World's Greatest Criminal Mind), Ratigan, Basil Hiiri - Mestarietsivä

Kuuntele: suomeksi - englanniksi

En totta puhuen ole varma, onko kappaleen virallinen suominimi, mutten netistä haeskelemalla muutakaan löytänyt. Tämä on jälleen kappale elokuvasta, josta pidin jo lapsena, joten suomiversio on se suosikkini. (Sitä odotellessa, että tästä biisistä tehtäisiin metallicovereita!)

Meinasin Basil Hiirestä kirjoittaessani sanoa tätä kaikkien aikojen suosikkikappaleekseni, mutta kyllä Kehtolaulu ja Hellfire ajavat tästä ohi. Yhtenä pointtina lienee se, ettei Ratiganin motiiveista olla paha hirveästi valoteta. Rinki tinki tinki -blogin artikkelissa oli kyllä kiinnostava pohdinta tästä rottaherran yrityksestä teeskennellä hiirtä ja miten lajisyrintä olisi tehnyt Ratiganista pahan. Tätä en ollut itse koskaan tullut ajatelleeksi, joten jos Ratiganin hyvin monimutkaisessa hahmossa on tällainen tausta, voisi sen tuoda kappaleessa selkeämmin esiin. Toki rikollispomo raivostuu rotaksi kutsumisesta niin silmittömästi, että keskeyttää laulun syöttääkseen niin möläyttäneen juopuneen alaisensa kissalleen.

pahislaulut2.jpg

Kenties kappaleen nyyhkykohtauksessa olisi voinut tuoda tätä vähän selkeämmin esiin, jos lajisyrjintä on oikeasti ajanut Ratiganin katkeroitumaan ja rikollisuuteen? Samalla tapaa kuin Zira mainitsee omassa laulussaan maanpakoon ajon syyksi kostonhimolleen ja Frollo oikeastaan koko Hellfire-biisin ajan käy läpi omia motiivejaan jahdata Esmeraldaa. Basilin ja Ratiganin välinen kilpailu tulee kyllä leffassa muutenkin selkeästi esiin. Toki Ratiganin voisi olla vaikea alaistensa edessä laulaa siitä, miksi haluaa olla hiiri ja arvostettu tai miten on joutunut syrjityksi rottana. Hän kun tuntuu aika vahvasti kieltävän lajinsa. Kenties tämä henkilökohtaisten motiivien tarkastelu olisi vaatinut sen, että pahis saa hetkisen itsekseen laulun aikana? Pyörähtää vaikkapa joihinkin omiin tiloihinsa rauhoittumaan syötettyään Perttulin Felicialle ja palaa sitten juhlimaan loppujen alaistensa kanssa? Syy kuitenkin oli hyvin yksityinen - kuten yksinään laulelevalla Frollollakin.

 

 


 

pahislaulut5.jpg

Vallan Saan (Be Prepared), Scar, Leijonakuningas

Kuuntele: suomeksi - englanniksi - Jonathan Yongin cover

Klassikko, joka olisi varmaan ykkösenä listallani, ellei olisi niin loppuunrenkutettu vuosien varrella minun osaltani. Kappale, jonka aikana Scar kertoo hyeenoille suunnitelmastaan Mufasan kukistamiseksi, sekä omasta vallanhimostaan. Hyeenojen motiivi auttaa tulee kappaleen aikana hyvin selväksi, mutta Scarin syy tavoitella kruunua itselleen ei oikeastaan aukene koko elokuvan aikana. Hän oli vain kateellinen ja oli vallanjanoisuuttaan valmis murhaamaan oman veljensä ja tämän pennun. Ok. Motiivinäkökulmasta Scarin kappaletta vaivaa sama ongelma kuin Ratiganinkin biisiä, joskin alaisten motiivin kertominen on plussaa. Niin Ziran kuin Ratiganinkin osalta jää hieman epäselväksi, miksi näiden alaiset niin innokkaasti heitä seuraavat. (Frollon osalta voitaneen sanoa, että sotilaat vaan tekevät työtään ja noudattavat käskyjä.)

pahislaulut3.jpg

Vallan saan on minusta mainio sekä suomeksi, että englanniksi. Jonathan Yongin cover on myös mainio. Animaatio ja kappaleen koreografia toimii.

Tässä kohtaa lienee hyvä hetki rutista Leijonakuninkaan live action -versiosta, jossa tämä upea biisi on muutettu joksikin helkkarin runonlausuntaa muistuttavaksi tuokioksi. Siis pilattu se kohta, mitä eniten odotin näkeväni tässä versiossa. En arvostanut yhtään. (Noin muuten live action -versiossa on toki ne hyvätkin puolensa, vaikkeivat kaikki siitä ole pitäneetkään.)

 


 

Mitä mieltä muut olette näistä kappaleista? Entä mitkä ovat teidän suosikkibiisinne Disney-pahiksilta ja miksi?