Aiemmin Ginga-piireissä White Fearina tunnettu Ruhje kuohautti netin Ginga-maailmaa tässä hiljan blogikirjoituksellaan "Kyllä fandom opettaa", jossa hän toi kärkevällä kirjoitustyylillä esiin fandomissa näkemiään epäkohtia. Kritiikki kohdistui aika selkeästi Kaksoissola-foorumin aktiiveihin, vaikkei nimiä mainittu, eikä mennyt aikaakaan, kun olimme toistemme kurkussa. Omakin erittäin ajattelematon ja typerä ensireaktioni oli mennä anonyyminä ragettamaan blogikommentteihin. Enemmän tai vähemmän vihaisen naljailun puolelle menevää kommenttia sateli suuntaan ja toiseen. Oli mukana tietysti asiaakin molemmin puolin, eivät kai ihmiset ihan tyhjästä kiistelisi. Näytti joka tapauksessa siltä, että nettidraama olisi valmis. Minua keljutti kovasti, että niinkin mukavasta asiasta kuin Hopeanuolen fanittamisesta piti pistää riita pystyyn ja olin typeryyttäni mennyt itsekin siihen mukaan. Mietin kovasti, eikö asiaa saisi millään ratkaistua ja mielessä heräsi kysymys, voisiko kovalta tuntuneissa sanoissa olla rahtunen totuuttakin. Päätin ottaa selvää, olivatko ihmiset todella liikkeellä vain riidelläkseen tyhjästä, vai oliko taustalla jotain ihan oikeaakin valittamisen aihetta. Ehdotin varovasti sopua ja pyysin anteeksi omaa aiempaa kirjoitteluani, sekä sitä, jos olin joskus aiemmin omalta osaltani aiheuttanut jolle kulle syytä loukkaantua. Tarkoitin sitä ja tarkoitan edelleen. Vihoviimeinen asia, mitä haluan tekemisilläni aiheuttaa, on mielipaha jollekin toisille Hopeanuoli-faneille. Luulisi nyt, että ihminen tälle iälle mennessä viisastuisi (täytän heinäkuussa 24), mutta onnistun näemmä välistä käyttäytymään kuin mikäkin ääliö. Pitää yrittää kiinnittää tähän jatkossa entistä tarkempaa huomiota.

 
Anteeksipyyntö ja "rauhantarjous" avasivat keskusteluyhteyden. Sen jälkeen olen vaihtanut ajatuksia hyvässä hengessä niin Ruhjeen kuin hänen ystävänsä Sashankin kanssa. (Hänen kanssaan minulla oli mennyt aiemmin sukset ristiin.) Kummaltakin löytyi selkeää tahtoa tulla vastaan sovinnon suhteen, kunhan toiseltakin osapuolelta löytyisi joustoa. Taustalla ei siis ole ollut halu riidellä, vaan todellakin tuoda esiin fandomissa koettuja epäkohtia. Tässä asiassa fanien on mielestäni tärkeää kuunnella toisiaan ja meistä itse kunkin pyrkiä myös asialliseen ilmaisuun. Ainakin minä, Ruhje ja Sasha olemme valmiit aloittamaan puhtaalta pöydältä ja pyrkimään jatkossa kukin tahoillamme ottamaan aiempaa paremmin toiset fanit huomioon. Kirjoitan tämän ajatellen ihan kaikkia Ginga-faneja - myös omia ystäviäni heidän joukossaan - ja esitän toiveen tulla vastaan tässä sovinnon teossa.
 
Edellinen blogimerkintäni "Faneja ja Tosifaneja" koski osaltaan tätä kritiikkiä, mitä on viime aikoina ollut ilmassa - ei pelkästään Ruhjeen blogissa, vaan myös muualla. On puhuttu Ginga-fanituksen materialisoitumisesta ja fanien jakaantumisesta erilaisiin kuppikuntiin. Tietenkin Hopeanuolesta pitävien ihmisten kirjo on laaja, eivätkä kaikki Suomen Hopeanuoli-fanit pysty muodostamaan mitään yhtenäistä ystävälaumaa. Väkisinkin on eri porukoita ja heitä, joita ei kiinnosta olla missään tekemisissä toisten fanien kanssa. Aina myöskään ihmisten väliset kemiat eivät kohtaa. Tässä mielessä kuppikuntaantuminen on ihan ymmärrettävääkin, mutta se ei saisi silti johtaa kenenkään syrjimiseen. Faniryhmittymien tulisi pysyä avoimina toisille faneille ja ottaa uudet tulijat avosylin vastaan. Eri ryhmittymät voivat myös pitää välit kunnossa toisiin ryhmiin ja vaihtaa ajatuksia hyvässä yhteishengessä kyräilyn ja riitelemisen sijaan. Hopeanuoli on mukava asia, ei sen tiimoilta kannata minusta vääntää riitoja.
 
Oleellinen asia riitojen ehkäisyssä on toisten ihmisten kuuntelu. Nyt pinnalle noussut kritiikin aalto on lähtöisin siitä, miten osa porukasta on kokenut jäävänsä valtavirran jyräämäksi. Tällaista ei pitäisi sattua, sillä kaikenlaiset mielipiteet ovat kuuntelemisen arvoisia ja meidän fanien olisi hyvä oppia kuuntelemaan toisiamme ja luomaan kompromissiratkaisuja sen sijaan, että joku jyrää omat ajatuksensa toisten yli. Tällaista saattaa tulla tehneeksi ihan vahingossakin, sen vuoksi ilmiöstä on tärkeää puhua, jotta itse kukin osaa kiinnittää siihen huomiota. Erilaiset ajatukset ja kritiikki auttavat hiomaan ideoita entistä paremmiksi. Ja totta kai myös toisten huomioon ottaminen on jo ihan itsessään tärkeää.
 
Toisaalta taas ei ole myöskään mukavaa, jos jonkun oma tapa fanittaa joutuu koko ajan toisten ivan ja pilkan kohteeksi. Mikäli kokee tarvetta arvostella jonkun toisen fanin toimintaa, se kannattaa tehdä hyvin tahdikkaasti. Terävät sanat nostavat herkästi pahaa verta, eivätkä johda tilanteen korjaantumiseen - ainoastaan riitelyyn. Esimerkiksi viime aikoina kritiikin kohteeksi joutunut Hopeanuoli-kokoelmien kerääminen ja niiden hehkuttaminen oli jotain, minkä kritisointia itselläni oli kovin hankala tajuta. Oma kokoelmani on isoihin verrattuna sangen vaatimaton, mutten silti ole ikinä kokenut millään tavalla häiritseväksi, jos ihmiset esittelevät omistamiaan Ginga-tuotteita. Minulle tuli ihan puun takaa, että kokoelmien esittely harmittaa joitakin faneja. Ymmärrän kuitenkin, ettei oma näkemykseni ole tässäkään asiassa se ainoa oikea ja eri tavalla ajattelevia ihmisiä on opittava kuuntelemaan. Tässä on mielestäni edistytty, esimerkiksi Hopeanuoli-faniyhdistyksen foorumilla suunniteltiin männäviikolla videodokumentin tekemistä Ginga-oheistuotteista ja siellä tuotiin esiin eriäviä mielipiteitä. Ketään ei jyrätty ja lopulta saatiin kasaan kaikkia osapuolia miellyttävä ratkaisu.
 
Noin yleensä ottaen olisi mukavaa, jos saataisiin aikaan Fanitusrauha: jokainen saisi fanittaa Gingaa omalla tavallaan joutumatta arvostelu- ja haukkuryöppyjen kohteeksi. Samalla haluaisin pyytää kaikkia Hopeanuoli-faneja mukaan talkoisiin paremman fandomilmapiirin aikaansaamiseksi. Osa toki kokee sen jo nyt hyväksi, mutta jospa otettaisiin tavoitteeksi, että KAIKKI fanit voisivat kokea fandomimme ilmapiirin mukavaksi? En tiedä, onko se liian kunnianhimoinen haaste, mutta meistä itsestämmehän se on kiinni.
 
Lääkkeet ilmapiirin parantamiseen olisivat mielestäni vanhojen riitojen unohtaminen, selkeästi puhtaalta pöydältä aloittaminen kaikkien osalta, sekä asenneilmapiirin muutos. Me fanit voisimme yrittää suhtautua toisiimme erilaisine tapoineen ja ajatuksineen aiempaa suopeammin ja ystävällisemmin. Omia mielipiteitä tulee voida esittää ja toisten mielipiteet on otettava huomioon. Ja niitä toisten ajatuksia pitää kuunnella jo silloin, kun ne esitetään asiallisesti ja kohteliaasti. Voimakasluonteiset ihmiset eivät nimittäin tyydy olemaan hiljaa, jos joku toinen yrittää väkisin vaientaa heidät tai jättää huomiotta. Ja Gingan parissa kasvaneiden joukossa voimakasluontoista porukkaa aivan varmasti riittää.
 
Eli jatketaan keskustelua ja annetaan toisillemme tilaa olla rehellisesti, keitä olemme. Kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa olisi hyvä tulla toimeen. Ja ihmisten leimaamista on syytä välttää, olisi hyvä suhtautua ihmiseen siten kuin hän sillä hetkellä käyttäytyy, ei sillä perusteella, mitä hän sanoi muutama päivä, viikko, kuukausi tai vuosi sitten.