Edellisessä artikkelissa kerroin omia ajatuksiani sukupuolten tasa-arvosta ja mistä vinkkelistä asiaa itse tarkastelen. Kävin myös yleisellä tasolla läpi tekstiluennon tulevan sisällön. Tässä osassa tutkailemme tarkemmin, mikä on Hopeanuoli ja mitä kaikkea sovinismi oikeastaan merkitseekään.


Mikäs se Hopeanuoli olikaan?

Hopeanuoli (jap. Ginga Nagareboshi Gin) on Japaniin sijoittuva tarina karhukoira Hopeanuolesta (jap. Gin). Hopeanuoli-anime perustuu samannimiseen mangaan eli japanilaiseen mustavalkoiseen sarjakuvaan, jota luetaan perinteisesti oikealta vasemmalle.

Hopeanuolesta on tehty kolme jatkosarjaa, Weed, Orion ja Last Wars, sekä koko joukko lyhyempiä oheistarinoita. Hopeanuolta ja Weediä lukuunottamatta sarjat ovat ilmestyneet ainoastaan mangana. Viime vuosina monet niistä on myös julkaistu suomeksi.

Näissä sarjoissa Japanin vuorilla elävät villikoirat taistelevat erilaisia vihollisia, kuten jättiläiskarhu Akakabutoa vastaan. Sarjat jakaantuvat useampaan saagaan sen mukaan, mitä pääpahista vastaan kulloinkin taistellaan. Viimeisin sarja Ginga: The Last Wars ilmestyy parhaillaan Japanissa. Suomijulkaisuissa on päästy Ginga Densetsu Weed: Orionin ensimmäiseen osaan.

dia4.jpg

Luento tulee käsittelemään eritoten yllä sinisellä värjättyjä saagoja, joissa nartuilla on isompi rooli. Orionin ilmestymisen myötä käsittelen sitäkin vähän enemmän. Toki myös muita saagoja sivutaan. Spoilereita on luvassa jonkin verran.

Hopeanuolella on paljon faneja Suomessa ja pitkin maailmaa. Vuonna 2012 suomalaisfanit laittoivat pystyyn fanitoimintaa järjestävän Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n ja 2016 järjestettiin ensimmäinen Gingacon.

Itse olin 5-vuotias, kun katselin Hopeanuolta ensimmäisen kerran. Kyseessä oli sarjan leikattu suomiduppiversio, josta sarjan miehuuden ihannointi ei pahemmin käynyt ilmi. Vasta leikkaamattoman version ilmestymisen myötä selvisi, että Cross oli ainoa Rikin armeijaan hyväksytty narttu. Mangan suomijulkaisun myötä sarjan miehinen, naiset heikkoina esittävä maailma, alkoi käydä entistä selvemmäksi. Toki joitain naisten vahvuuttakin näyttäviä elementtejä tuli mukaan kuvioihin.


dia5.jpg


Mitä on sovinismi?

Sovinismi viittaa kaikenlaiseen johonkin ryhmään kohdistuvaan kiihkomieliseen syrjintään. Yleensä tämän päivän puhekielessä sovinismilla tarkoitetaan miesten naisiin kohdistamaa väheksyntää, halveksuntaa tai töykeää asennetta. Alun perin sovinismi on merkinnyt kansalliskiihkoilua. Oikeastaan sovinismi on aika pitkälle sitä, miten jotkut tänä päivänä määrittelevät sanan rasismi. Mikäli jotakuta syrjitään sukupuolensa, ulkonäkönsä, synty-peränsä, uskontonsa, mielipiteidensä, seksuaalisen suuntautumisensa, kielensä tai esimer-kiksi sairautensa vuoksi, se on sovinismia. Itse asiassa rasismi, syntyperään kohdistuva syrjintä, on yksi sovinismin monista muodoista.

Koska Ginga-saaga sisältää paljon hämmentäviä naisiin/narttuihin kohdistuvia asenteita, tämä luento keskittyy nimenomaan miessovinismiin eli miesten naisiin kohdistamaan syrjintään. Haluan kuitenkin todeta, että pidän ihan kaikkea syrjintää yhtälailla vakavana ja huonona juttuna ja käsittelen luennon loppupuolella myös muita syrjinnän muotoja, joita Gingassa olen huomannut.

Miten joku fiktiivinen tarina ylipäätään voisi olla sovinistinen?

Kaikki tietävät, että esimerkiksi monissa lastensaduissa on usein jokin opetus. Ja useimmat teokset haluavat sanoa jotain ja voivat ottaa aiheeseensa voimakkaastikin kantaa. Esimerkiksi Harry Pottereissa on aika voimakas syrjinnänvastainen sanoma. Hopeanuolessa taas korostetaan oikeudenmukaisuuden ja rohkeuden tärkeyttä.

Tarinoiden sanoma on usein moniselitteinen, eikä aina helposti tulkittavissa. Sanoma voi ilmetä esimerkiksi henkilöhahmojen asenteissa ja siinä, millaiseen lopputulokseen hahmojen erilaiset toimintatavat johtavat. Esimerkiksi kolmesta possusta huolellisimmin talonsa rakentanut välttyi ison pahan suden hyökkäykseltä. Toisaalta tämä huolellisuuden hyvettä korostava tarina on saanut paljon kritiikkiä susien demonisoimisesta.

Toki se, että jollain hahmolla on tietynlainen asenne narttuihin, ei tee vielä sarjasta sovinistista. Esimerkiksi Hougenin suhtautumistapa narttuihin on taatusti sovinistinen, mutta sarjassa Hougenin toimintaa ei ihannoida, vaan se tuomitaan. Sen sijaan en tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa (vai vetää meloni nenään), kun sarjassa ihannoidut oikeudenmukaiset sankarihahmot päästelevät jatkuvasti tämmöisiä kummia sammakoita:

lydiapydia.jpg


Hmm... Jotenkin voisi kuvitella, että meren yli uiminen on yhtälailla arpapeliä uroksellekin?



Hopeanuolessa välittyy hyvin vahva oikeudenmukaisuuden korostaminen. Ilmeisestikin ajatuksena on ollut korostaa, miten tosimies suhtautuu naisiin ritarillisen suojelevasti. Homma ampuu kuitenkin itseään jalkaan, kun narttujen heikkoutta, arvottomuutta ja vähättelyä korostetaan jatkuvasti. Nartut esitetään usein heikkoina itkupilleinä ja pelkureina, eikä heitä juuri sätitä siitä. Uroksilla tällainen käytös esitetään hyvin nolostuttavana. Urouden käsite esitetään usein synonyymina urheudelle. Parin nartun osoittaessa rohkeutta taistella omat taistelunsa ei heitä oteta vakavasti ja heihin suhtaudutaan holhoten. Narttujen rooli sarjassa tuntuu myös olevan lähinnä pariutuminen jonkun urossankarin kanssa ja he yleensä poistuvat kuvioista pentuja saatuaan - osaa urossankareiden kumppaneista ei edes näytetä. Narttupentuja myös syntyy hyvin hyvin harvoin, kun taas urospentuja sankareille syntyy roppakaupalla.

Toki tarinat heijastelevat todellisuutta, jossa me elämme ja käsittelevät erilaisia oikean elämän ilmiöitä. Siinä ei ole mitään väärää. Kyse on enempi siitä, millä tapaa jokin aihe sarjassa käsitellään. Eli mikä sarjan sanoma tässä asiassa on.

Tarinat voivat antaa erilaisia viestejä ja jatkuva yhden sukupuolen paremmuuden korostaminen on ikävä kyllä sovinismia.

Seuraavassa artikkelissa sukellamme syvemmin Hopeanuolen maailmaan ja tarkastelemme, mikä siitä tekee uroiden maailman.