Sisältää poilereita.

Katselin eilen uutta Lion Guard -sarjaa, joka kertoo Simban pojasta Kionista. Tämä Disneyn uusi Leijonakuningas-tuotos on tehty kökön näköisellä tietokonepala-animaatiolla, eikä tee paljoakaan kunniaa alkuperäisen Leijonakuninkaan kauniille piirtojäljelle. Jo Leijonakuningas 3 oli aika outo veto, mutta Lion Guard on jo niin derp, että monet tuntemani LK-fanit ovat kieltäytyneet katsomasta sitä. Itse tulin kuitenkin uteliaaksi löydettyäni Sisi ni Sawa -videon youtubesta. Olin aika äimänkäkenä. Onko Leijonakuninkaaseen oikeasti päässyt HYVIShyeena?

LQ03.jpgKyseessä on tämännäköinen söpöliini. Hahmo on nimeltään Jasiri. Pidin hahmosta heti ensikättelyssä ja hän toi hieman mieleeni Oliver ja Kumppanit -elokuvan Ritun. Harmikseni minulle selvisi hyvin pian, ettei Jasiri ilmeisesti esiinny kuin yhdessä jaksossa. (Toivottavasti olen erehtynyt, hahmoa olisi mahtavaa nähdä paljon enemmän!)

Sen sijaan perinteiset pahishyeenat ovat paljon esillä. Jasirin rooliksi tuntuisi toistaiseksi ainakin jääneen sinänsä tärkeä sanoma: vaikka Jylhämaata terrorisoiva Janjan johtama hyeenaklaani ei kunnioitakaan elämän tietä, vaan pyrkii surmaamaan riistaa yli tarpeensa, suurin osa hyeenoista ei ole tällaisia. Hyeena-fanina arvostin todella.

Jasirin ja Kionin ystävyys tuntuu jäävän kuitenkin lyhytaikaiseksi - katsoessani sarjan 2. jaksoa, jossa hyeenaneiti esiintyy, ehdin jo toivoa tämän liittyvän osaksi Lion Guardia.

Vähän hakusessa tuntuvat tosin olevan käsikirjoittajan tiedot hyeenojen elintavoista. Tai sitten kyse on tahallisesta asioiden mustavalkoistamisesta? Jasiri kertoo hyeenojen olevan savannin puhdistusjoukot - mikä onkin totta - ja syövän, mitä leijonat jättävät jälkeensä. Jälkimmäinen ei pidä paikkaansa siinä mielessä, että hyeenat itse asiassa saalistavat suurimman osan ravinnostaan itse, ja lisäksi leijonat varastelevat aika usein näiden saaliita. Mitä enemmän katson näistä lajeista kertovia luontodokumentteja, sitä enemmän tuntuu siltä, että jos jonkun olisi oltava roiston roolissa, on leijonien toiminta usein paljon roistomaisempaa. Ja onhan näin tosiaan Leijonakuninkaassakin: hyeenoja ei päästetä ollenkaan hedelmälliseen Jylhämaahan saalistamaan, vaan he joutuvat elämään karuilla Ulkomailla (Outlands), jossa ruokaa ei ole juuri nimeksikään. Sinne joutuvat kaikki leijonakuninkaan epäsuosioon joutuvat, kuten Zira perheineen Leijonakuningas 2:ssa. Alkuperäisessä Leijonakuninkaassa myös annettiin ymmärtää, että hyeenojen takia Jylhämaakin muuttui karuksi ja kuivaksi.

Häiritsee myös se seikka, että hyeenat vain kaluavat luita koiramaisesti. Näiden mahtavalla puruvoimalla ja luunmurskaushampailla myös se itse luu murskaantuu helposti. Todellisuudessahan hyeenojen jäljiltä saaliista ei jää kuin korkeintaan sarvet ja vatsan sulamaton ruoho. (Eräässä näkemässäni dokumentissa pahkasiat tulivat sopuisasti hyeenojen kanssa samalle saaliille syömään tätä ruohoa saaliseläimen vatsasta. Olisipa hauska nähdä joskus Pumba ruokailemassa Shenzin johdolla kaadetulla aterialla.) Myös korppikotkat mahtuvat yleensä samaan ruokapöytään hyeenojen kanssa sopuisasti. Leijonat ovat ainoita mulkeroita, jotka omivat koko saaliin pelkästään itselleen.

Niin ikään korppikotkat, oikeastikin luonnossa hyeenojen liittolaiset, on esitetty pahiksina, joilla ei ole oikeutta syödä. Sarjaa katsoessa alkoi hyvin nopeasti ärsyttää sen kaksinaismoralismi: kun joku raukka yrittää metsästää savannilla, tulevat Kion ja tämän ystävät väliin ja kobrat sun muut jäävät nälkäiseksi. Ymmärtäisin tämän, jos Kion olisi joku gaselli, mutta hetkinen, mitäs leijonat ja esim. porukkaan kuuluva gepardi söivätkään? Asiaa koitettiin selitellä pilottijaksossa Kiaran kautta, että he saalistavat vain tarpeeseensa. Jostain syystä hyviksiä ei nähdä ikinä metsällä, miksiköhän?

LQ02.jpgSarjan pahishyeenaklaani on muutenkin outo, koska se tuntuisi koostuvan pelkästään uroksista. Minua häiritsi suunnattomasti, että johtaja on uros, kunnes Jasiri mainitsi koko Janjan klaanin olevan uroksia. Siiiiis mitäää? Kummallisen runsaslukuisia ne silti ovat, keksineet keinon lisääntyä jakautumalla? :D Omituista myös, että kun lauman reviirille tupsahtaa naaras, ovat he ensimmäisinä käymässä tämän kimppuun. Tokihan vieraat klaanit tappelevat keskenään, mutta Jasiri vaikuttaisi elävän yksin. Ja klaanin tulevaisuutta ajatellen voisi olla hieman fiksumpaa koittaa houkutella ainoa kohdattu hyeenanaaras mukaan joukkoon, eikä ajaa tätä tiehensä?

Janjasta on kuitenkin pakko pitää hahmona. Hän tuo vähän mieleeni suosikkihahmoni Leijonakuninkaasta, eli Banzain. Ehkä tarinaan kaivattiin Ziran jälkeen taas karismaattinen miespahis? Tonight we strike oli ihan hauska biisi ja toi nostalgisesti mieleen Scarin laulun Leijonakuninkaassa. Väkisinkin aloin itsekin sarjaa katsoessani kyseenalaistaa tuon elämän tie -hömpötyksen, jota Jylhämaan leijonat niin kovasti suojelevat. Se vaikuttaa monilta osin hyvin kaksinaismoralistiselta ja epäoikeudenmukaiselta.

Janja on oikeastaan myös aika sympaattinen otus yrittäessään syödä jopa kaikki näkemänsä hyönteiset. Surullista tuosta tekee se, että hyeenat selkeästi näkevät nälkää ja leijonat vain ajavat nämä tylysti pois hedelmällisestä Jylhämaasta, jossa ruokaa riittäisi varmasti muutamalle hyeenallekin. Ja tämä esitellään lastenpiirretyssä oikeudenmukaisena toimintana, jotenkin irvokasta. Täytyy toivoa, että lapset katsovat myös Avaraa Luontoa, kuten itse tein pienenä.

LQ01.jpg

Vertailun vuoksi täytyy kertoa 1. jakson krokotiileista, joilla kyllä on lupa asustaa Jylhämaassa. Odotin ensin, että nekin olisivat stereotyyppisiä pahiksia. Yllätyin positiivisesti, kun niillä olikin viisas johtaja Pua, joka kunnioitti tasapainoa savannilla. Tätä ei tosin montaa sekuntia kestänyt, ennen kuin nuori ja piittaamaton Makuu haastoi hänet kaksintaisteluun krokotiilien johtajuudesta. Makuu voittaa ja kohta on koko savanni kaaoksessa, kun krokotiilit vievät virtahepojen lammen. Ja Kion joutuu pohtimaan, miten ratkaisee tilanteen väkivallattomasti. Noin muuten sarjassa tapellaan aika paljon.

Krokotiilien jopa näytetään syövän kaloja ja se on Jylhämaan leijonille ihan ok. Myös hyönteisiä (niin söpöiksi kuin ne onkin piirretty) on aina ollut lupa popsia mässäilyyn asti. Ne taitavatkin olla ainoita, mitä leijonien näytetään Leijonakuninkaassa tai sen jatko-osissa syövän...

Minulle jäi hyvin ristiriitainen olo tästä sarjasta. Kion on joka jaksossa kyselemässä pilvi-Mufasalta vastauksia milloin mihinkin pikku ongelmaan. Mielestäni tuollaista tehokeinoa kuin pilvistä ilmestyvää esi-isää, tulisi käyttää hyvin harkitusti. Myös Kionin erikoinen kyky - The Roar - on uusi juttu Leijonakuninkaan maailmassa ja ehkä hivenen liikaa käytetty.

LQ04.jpg

Tarinan alussa Kion pelastaa ystävänsä mesimäyrä Bungan hyeenoilta karjumalla aikuisen leijonan tavoin niin, että hänen esi-isänsä taivaalla yhtyvät karjaisuun. Simba kertoo Kionille, että hänellä on harvinainen lahja ja hänestä tulee sen myötä Lion Guard -ryhmän uusi johtaja siinä, missä hänen isosiskostaan Kiarasta tulee seuraava Jylhämaan hallitsija.

Mielenkiintoisen tästä tekee se, että aikaisempi Lion Guardin päällikkö oli Scar. Pilottijaksossa kerrotaan, miten Scarilla aikoinaan oli taito käyttää The Roaria ja hänen tehtävänään oli valvoa Jylhämaan turvallisuutta sillä välin, kun hänen isoveljensä Mufasa taas perisi kruunun. Scarilla kuitenkin nousi valta päähän ja hänen yritettyään saada Lion Guardin leijonat auttamaan häntä vallankaappauksessa, nämä kieltäytyivät ja Scar käytti The Roaria heihin. Samalla hän kuitenkin menetti kykynsä käytettyään sitä pahaan. Eli Kionia Kiaran pikkuveljenä varjostaa se, että hän joutuu tavallaan kulkemaan Scarin tassunjäljissä.

LQ05.jpg

Kion kuitenkin yrittää ottaa tästä opikseen ja toimia oikein, sekä olla käyttämättä kykyään väärin. Lion Guard yrittääkin löytää muita keinoja tilanteiden ratkaisemiseen, mutta päätyy kuitenkin usein ratkaisemaan asiat väkivalloin tai nimen omaan The Roarilla. Pahiksia turpaan, jee. Eritoten hyeenoja.