Spoilerivaroitus!

Kuulin tuossa männäviikolla, että Lion Guardiin tulee jakso, jossa Leijonakuningas 2 -elokuvasta tuttu pahisleijona, Scarin leski Zira pentuineen esiintyy. Luonnollisesti olin tästä jo valmiiksi ihan hyperkikseissä - onhan Zira kaikkien aikojen suosikkini Disney-hahmoista. Ilo muuttui viisinkertaiseksi, kun kuulin, että samaisessa jaksossa kauan kaipailemani hyvishyeena Jasiri palaa ruutuun. Odotin jaksoa paljon suuremmalla innolla kuin samana päivänä ilmestynyttä Ginga Densetsu Weed: Orionin ensimmäistä osaa. Nyt tänä aamuna pääsin viimein näkemään jakson ja ajattelin kirjoittaa siitä muutaman sanasen.

outlions1.jpg

Jo edellisessä jakossa "Beware of the Zimwi!" ("Varokaa Zimwiä!") minusta tuntui, että sarjan juonen kuljetus oli muuttunut jotenkin vielä kökömmäksi. Oletin, ettei Halloween-henkiseen Zimwi-jaksoon oltu paljoa panostettu, koska resurssit haluttaisiin käyttää vanhoja suosittuja hahmoja sisältävän jakson tekoon. Paskanmarjat. Jakso oli monelta osin jonkinasteinen pettymys - saattaa toki olla, että odotukseni olivat Zira-hypen ja Jasiri-hypen keskellä vähän turhan korkealla. Eihän Lion Guard muutenkaan mikään laatusarja ole.

Jakso alkaa, kun Jasiri saapuu Jylhämaahan pyytämään Kionin apua. Hänen klaaninsa on menettänyt hallussaan pitämänsä juomapaikan joukon leijonia hyökättyä sinne. Kion kummastelee, mitä kummaa leijonat tekevät Jylhämaan ulkopuolella ja arvelee väärinkäsitystä. Hän lähettää Bungan kertomaan muille ja lähtee Jasirin mukaan.

outlions2.jpg

Päästyään kaartin tukikohtanaan pitämälleen luolalle Bunga kuitenkin unohtuu katselemaan Fulin ja Onon kilpailua ja unohtaa kohtalokkaasti kertoa, mihin Kion on mennyt. Sivumennen sanoen pakko mainita, että kaartin kilparata oli hieno. Vasta pitkän ajan kuluttua Rafikin kysellessä Kionista Bunga muistaa mainita asiasta ja muu kaarti saa kuulla Zirasta ja tämän karkotuksen syistä. Sillä välin Kion onkin jo aika pahoissa vaikeuksissa...

outlions8.jpg

Eräs iloisimmista yllätyksistä minulle oli, että jaksossa nähtiin myös Jasirin klaani. Nimeltä tutustuttiin Jasirin siskoon Madoaan, sekä kahteen klaanin pentuun, Tunuun ja Wemaan. Taustalla näkyy myös muita Jasirin klaanin hyeenoja. Kiinnitin huomiota hyeenojen hahmosuunnitteluun: Jasirin klaanin hyeenat ovat Janjan klaanilaisiin verrattuna kiltimmän näköisiä hieman samaan tapaan kuin Ziran lauman leijonat ovat ilkeämmän näköisiä kuin Jylhämaan leijonat. Panin myös merkille, että Lion Guardissa poikahyeenat ovat harmaita ja tyttöhyeenat violetteja. Klaanin keskinäinen arvojärjestys ei sen kummemmin näkynyt (höh), mutta ainakin Kion puhui nimenomaan Jasirin ja tämän siskon kanssa.

outlions7.jpg

Hyeenanpentukaksikko oli minusta oikeastaan parasta tässä jaksossa. Jotain, mitä Leijonakuningas-saagassa ei olla aikaisemmin nähty. Tuon ikäisillä pennuilla kuuluisi tosin olla vielä tumma turkki, joka vaalenee iän myötä. Söpösiä kuitenkin olivat. :3

Nähdessään Kionin hyeenanpennut pelästyvät ja lähtevät pakoon. Kion koittaa vakuutella heille, ettei häntä tarvitse pelätä, jolloin Madoa huomauttaa, etteivät pennut ole koskaan nähneet kuin ilkeitä leijonia. Pakko sanoa, että pidin todella paljon siitä, miten jakso käänsi "hyvät leijonat, pahat hyeenat" -asetelman päälaelleen. Samalla korostettiin, ettei kyse ole lajista, vaan siitä, miten yksilö päättää toimia. Arvostan todella, Lion Guard tuntuu nyt paljon suvaitsevaisemmalta sarjalta. :D

outlions3.jpg

Luonnollisesti olin aika innoissani Zirasta perheineen. Zira itse oli melko isossa roolissa ja oli mielenkiintoista nähdä uusia puolia hahmosta. Scarin entisenä kumppanina hän tiesi tämän Roar-kyvystä asioita, joita Kionkaan ei tiennyt. Minusta oli jotenkin sympaattista, että Kion kykyineen ilmeisesti muistutti Ziraa Scarista ja tämä koitti puhua Kionin puolelleen vetoamalla siihen, että leijonien tulisi pitää yhtä. Ziran harmiksi Kion kuitenkin asettui hyeenojen puolelle. Hän oli laskenut sen varaan, ettei Kion voisi käyttää Karjaisua toisia leijonia vastaan - menettihän Scar oman lahjansa Karjaisuun juuri sillä tavoin. Ziran ja Kionin laulu oli minulle alkuun vähän pettymys Kehtolaulun, sekä monien hyvien ja tarttuvien Lion Guard -biisien, kuten Jackal Stylen jälkeen. Katselin jakson jälkeen nuo biisit uudelleen ja oikeastaan pakko sanoa, että ensivaikutelmani Lions Over All -biisistä ei ollut ihan totuudenmukainen. Kyllä se itse asiassa ON hyvä. Siinä on myös muutama kiva nostalgiakikkailu vanhoihin elokuviin:

outlions9.jpgoutlions13.jpg

And my personal favourite:

otokat.jpg

"Kyllä anteeksi voin antaa.... - kunhan ensin KUOLEVAT."

Ziran nuoriso - jolla on käsittääkseni enemmän faneja kuin Ziralla itsellään - jäi jaksossa harmillisen pieneen rooliin. Kovu oli kummallinen kiltti nöhvykkä ja aikalailla muuttunut verrattuna sekä pentu- että aikuisversioonsa. Mielenkiintoista oli, että Kovu mainitsi tavanneensa Kiaran. Tästä saatiin varmistus, että Lion Guard sijoittuu Leijonakuningas 2 -elokuvan ajassa Kiaran pentuajan ja teiniajan välimaastoon. Pidin vähän omituisena vetona Kovun hyvismäisyyden korostamista. Tämä mm. vetäytyy arkajalkaillen sivuun, kun Kion iskee Ziraa ja kumppaneita Roarilla ja juoksee sitten näiden perään. En erityisemmin ole koskaan pitänyt Kovusta hahmona (no on hän vähempi ärsyttävä kuin Kiara, elokuvassa hänellä on asennettakin ja on kyllä ihan puhutteleva hahmo ei siinä mitään), eikä tämä Lion Guardin jakso muuttanut mielipidettäni ainakaan positiivisempaan suuntaan.

outlions5.jpg

Vitani ja Nuka olivat ehkä enempi omia itsejään, mutta eritoten Vitanin rooli jäi harmillisen pieneksi. Häiritsi myös vähän, miten huomattavasti pienempi Nuka otti jatkuvasti pennuilta selkäänsä. Nuka on kaikin puolin jotenkin erityisen sääliä herättävä hahmo, Scarin ja Ziran esikoinen, aika toistaitoinen säheltäjä ja pettynyt, kun pikkuveli valittiin hänen ohitseen kruununperijäksi. Ainoa, jonka Nuka onnistui voittamaan, oli Jasiri, mikä pisti vähän harmittamaan. Toki realistista, että isokokoinen leijona voittaa hyeenan, mutta Jasirista sai ensiesiintymisensä perusteella paljon vahvemman kuvan. Vitani taas otti selkäänsä Fulilta, mikä oli myös vähän outoa. Onhan Zira pitänyt tälle aika karua soturikoulutusta. Kion myös paini melko tasaveroisena Ziran täysikasvuisia tukijoita vastaan, joka oli melko hämmentävää.

outlions4.jpg

Zira korostaa Kionille, miten leijonat ovat paljon parempia kuin hyeenat, eikä yhteistyö näiden kanssa tule kysymykseen. Tämä jäi mietityttämään, kun hänen ihailemansa Scar kuitenkin teki näiden kanssa yhteistyötä. Toki Scar halveksi hyeenoja - elokuvassa tämä tulee esiin melko hienovaraisesti, mutta Leijonakuninkaan soundtrackissa Scar toteaa ennen Vallan saan -kappaleen alkua "En hyeenoja miksikään laske.. Kuvotus.. Niistä tarpeeksi sain, mutta tukena kai kuningasten käytetään orjia ain." Mietin myös, syyttääkö Zira hyeenoja Scarin tappiosta (nämähän hänet lopulta surmasivat) ja ei siksi halua niitä lähelleen. Niin tai näin, alun alkaen Scar tuntui viihtyvän hyeenojen seurassa paremmin kuin leijonien.

scarrarraa.jpg

Jään mielenkiinnolla odottelemaan, nähdäänkö ulkolaisia leijonia vielä Lion Guardin tulevissa jaksoissa. Toivottavasti. Toivon myös, että sarja jatkaa tällä linjalla, ettei demonisoida tiettyä lajia automaattisen pahaksi. Sen lisäksi, että se muokkaa ihmisten asenteita eri eläimiä kohtaan, vaikuttavat katsomamme sarjat toki myös nuorten ajattelutapoihin.

zirrarraa.jpg

Vaikka Zira onkin läpeensä paha, katkeruuden kierouttama, en voi olla ihailematta häntä. Pahishahmot nyt ovat siistejä muutenkin (suosikkihahmoni Lion Guardissa ovat Janja ja Reirei) ja Zirassa tulee mielestäni mielenkiintoisella tavalla esiin erilaisia naisen rooleja. Nainen voi olla samaan aikaan hellä äiti lapsilleen ja häijy ja kostonhimoinen vihollisilleen. Zira on juonekas, mutta arvostaa myös hyvät taistelutaidot korkealle ja panostaa niin pentujensa kuin sotureidensa koulutukseen. Hän on myös vahva johtaja ja nauttii alaistensa kunnioitusta - aina siihen saakka, kun uhkaa surmata tyttärensä ellei tämä suostu taistelemaan Jylhämaan leijonia vastaan Leijonakuningas 2:ssa. Mikään ihanneäitihän Zira ei ole, omia lapsiaanhan ei saisi asettaa arvojärjestykseen ja Zira ei Nukaa pahemmin arvosta. Joskus kyllä huomaan itsekin suosivani jotain omista poikasistani toisten ohi ja joskus läpällä verrannut itseäni Ziraan. Eniten hahmossa pidän siitä, ettei hän ole mikään urosten selän takana piileksivä nössykkä, eikä häntä sellaisena myöskään kohdella. (Pidin viime viikonloppuna Kokkoconissa luennon Ginga-saagan sisältämistä sovinistisista asenteista, teen siitäkin aiheesta piakkoin artikkelin!)

Kaiken kaikkiaan, vaikkei Lions of the Outlands -jakso ollut mikään (ehkä turhan korkeat) odotukset ylittävä, olen silti hyvin iloinen, ettei näitä Leijonakuninkas-kakkosen hahmoja ja Jasiria unohdettu sarjassa tyystin. Toivon myös, että heitä nähdään sarjassa lisää. Hahmojen ulkoasuun ja animointiin olin suht. tyytyväinen. Loppuun vielä pieni kuvagalleria Zirasta, koska hän on minusta niin ihQ.. :D

outlions12.jpgoutlions10.jpgoutlions11.jpg