Dota.jpgOlen tässä pari vuotta pelaillut harvakseltaan DotA 2:ta ja viime aikoina olen huomannut suosikkisankarikseni nousseen varsin yllättävän Heron:  Broodmother-hämähäkki! Ajattelin kertoa muutamalla sanalla minun ja tämän kahdeksanjalkaisen äitihahmon yhteisestä taipaleesta.

DotA 2

Peliä pelataan 5 vs. 5 -joukkueina kentällä, jossa kummallakin joukkueella on oma tukikohta. Vasemmassa alalaidassa aurinkoinen vehreä Radiant ja oikeassa ylälaidassa synkkä ja kivinen Dire. Tukikohtien välillä on 3 reittiä, yläreitti (top), keskireitti (mid) ja alareitti (bot) ja kummallakin joukkueella on 2 tornia jokaisen reitin varrella. Välissä on metsää (jungle), jossa elää puolueettomia randommörkkejä. Keskellä kulkee joki, jonka ylä- ja alajuoksulta voi löytää erikoiskyvyn antavan riimun (Rune). Tavoitteena on tuhota vihollisen tornit ja tukikohta. Vahvojen sankarien lisäksi kummallakin joukkueella on kätyreitä (Creep), jotka auttavat tornien puolustamisessa.

dotamap.jpgDotA 2 on ilmainen peli, jota voi pelata ilmaiseksi ladattavan Steamin kautta PC:llä onlinessa yhdessä kavereiden kanssa. Se on aika saman tapainen kuin LoL ja kumpikin perustuu Warcraft III:een luotuun alkuperäiseen DotA-monipelikarttaan. (Lisätietoa)

Dotaa on toisinaan moitittu huonosta ilmapiiristä, mutta jos osaa ottaa satunnaiset vittuilut huumorilla, myöntää oman epätäydellisyytensä pelaajana ja sietää voittojen lomassa niitä tappioitakin, on Dotan pelaaminen varsin antoisaa. Parasta on, kun saa omista kavereista 5 henkeä kasaan ja puhuu esimerkiksi Steamin ryhmäkeskustelun, Team Speakin tai Skypen välityksellä, jolloin kommunikaatio toimii. Dota on ennen kaikkea joukkuepeli, jossa on tärkeää puhaltaa yhteen hiileen, auttaa joukkuetovereita ryhmätaisteluissa ja pitää silmällä karttaa.

Pelitaustani

Itsehän en ole mikään kovin aktiivinen tai pro pelaaja. Ennen kuin aloin pelaamaan DotA 2:ta olen viimeksi pelannut kunnolla Play Station 2:lla Monsterit Oy:tä... Ja sitä ennen Game Boy Colorin Pokemon Blue, Yellow ja Gold kuuluivat suosikkipeleihin.. Ja ennen niitä lähinnä NES:n Nintendon Super Mario Bross... XD

broodi.jpgHämähäkit ja minä

Hämähäkit ovat aina olleet eläinryhmä, josta pidän kaikista vähiten. Minulla on pienestä saakka ollut paha hämähäkkikammo ja nykyään pidän sitä kurissa välttelemällä tilanteita, jossa joutuisin niiden kanssa tekemisiin ja tappamalla armotta kaikki kotiini tunkeutuvat koipeliinit.

Ei siis liene ihme, että kun ensi kertoja Dotaa pelatessa törmäsin Broodmotheriin oli ensireaktioni intohimoisesti tappaa se. Sittemmin päätin kuitenkin kokeilla tätä kyseistä Heroa ikään kuin lievittääkseni hämähäkkipelkoani. On siitä kai ollut hyötyäkin.. Pelkojenhan ei ole hyvä antaa hallita elämää...

Nykyisessä asunnossani on toisinaan ihan Broodmotherin poikasten näköisiä hämähäkkejä. Niiden joutuessa pölynimuriin kuulen yleensä mielessäni squiiiiik-äänen, jonka Broodin poikaset päästävät kuollessaan... Hahmolla pelaaminen ei ole tainnut hirveästi laskea inhoani hämähäkkeihin.

Niin tai näin, olen kovasti kiintynyt Broodiin pelihahmona ja tykästynyt hahmon ainutlaatuisiin ominaisuuksiin jopa siinä määrin, että innostuin tekemään siitä pienoisen artikkelin. Ties vaikka innostaisi jotakuta muutakin kokeilemaan DotA 2:ta ja tätä kyseistä hienoa sankaria. Tai kehittämään omia pelitaitoja hyödyllisten vinkkien muodossa! :)

 

Broodmotherin kyvyt

Dotassa jokaisella sankarilla on kykyjä, yleensä 4 kappaletta, joillain enemmänkin. Osa kyvyistä on aktiivisia ja toiset passiivisia. Aktiivisten kykyjen käyttöön tarvitaan manaa, joka näkyy sinisenä palkkina vihreän terveyspalkin alla.

broodi_iskut.jpg

Broodmotherilla on 3 aktiivista ja yksi passiivinen kyky: pikkuhämisten teko, verkon kutominen, hidastava myrkky (pas.) ja kyltymätön nälkä (ulti).


broodi_poikaset2.jpgSpawn Spiderlings - ammutaan vihollissankariin tai viholliskätyriin. Jos tämä kuolee vaikutuksen alaisena, siitä syntyy pieniä hämähäkkejä. Broodmotherin mielestäni tärkein kyky: spämmimällä poikasia mahdollisimman paljon voi tehdä valtavan hämähäkkiarmeijan, jolla saa helposti tapettua vihollissankarin ja kaadettua tornin. Broodmotherin kannalta ikävimpiä vastustajia ovat sankarit, joiden kyvyt iskevät yhtä aikaa kaikkiin ympärillä oleviin, sillä poikaset kuolevat helposti. Pikkuhämppylit ovat hyvin hyödyllisiä - parhaimmillaan olen saanut niillä tappoja ollessani itse kuolleena. Pikku hämähäkkien purressa kuolevaa viholliskätyriä tai vihollissankaria siitä syntyy uusi pikkuhämppyli.

Tämä kyky kannattaa aktivoida tasolla 2 ja lisätä sitä esim. tasoilla 5 ja 7.

Spin Web - hämähäkkinä Broodi luonnollisesti kutoo itselleen verkon. Verkolla on kaksi tärkeää ominaisuutta: sen ansiosta Broodmother ja sen poikaset pysyvät näkymättöminä, josseivat hyökkää vihollisen kimppuun. Tämä ominaisuus kuitenkin poistuu, jos vihollinen käyttää näkymättömyyden paljastavia esineitä (Gem of True Sight, Dust of Appearence tai siniset Sentry Wardit), joten siihen ei kannata luottaa loputtomiin... Verkko myös lisää Broodmotherin terveyden palautumista ja antaa nopeuslisän. Verkossa ollessa ei kannata jöpöttää paikallaan, vaan liikkua, jottei vihollinen osu summanmutikassa niin helposti.

Kannattaa aktivoida ensimmäisenä ja tehdä verkko kohtaan, jossa omat ja viholliskätyrit kohtaavat ensimmäisen kerran omalla linjalla. Tämän jälkeen väijy verkossa ja yritä saada last hitteja eli purra viholliskätyriä sen ollessa kuolemaisillaan, jolloin saat kultaa. Sopvivan tilaisuuden tullen voi myös vihollisia harashata (iskeä kerran) ja kadota sitten nopeasti verkkoon.

Incapacitating Bite - passiivinen hyökkäys, joka lisää Broodmotherin myrkyn tehoa niin, että hyökätessä viholliset hidastuvat. Useimmat Broodin buildit kehottavat kasvattamaan tätä vasta viimeisenä, mutta itse yleensä nostan tätä jo tasoilla 3 ja 4, koska vihollisen liikenopeuden hidastuminen helpottaa huomattavasti sen tappamista.

Tässä esimerkki, miten kyvyn maksimointi jo alkupelissä voi lisätä tappojen mahdollisuutta, pelasin bottipelissä Broodilla mid lanella Zeusta vastaan:

1 - pikkuhämppyleitä viholliskätyristä...

zeus1.jpg

2 - KIMPPUUN!!!

zeus2.jpg

^ Huomatkaa aktivoidut kyvyt, kolmantena näkyvä Incapacitating Bite 2:ssa jo 5-tasolla.

3 - Zeus yrittää pakoon, turhaan.. Myös pikkuhämähäkit auttavat hyökkäyksessä!

zeus3.jpg

4 - Jättihämähäkki syö muinaisjumalan ja saa uuden poikasen!

zeus4.jpg

Insatiable Hunger - Broodmotherin ulti (vahvin hyökkäys) saa Broodmotherin perän loistamaan. Iskun aikana hyökkäysteho kasvaa ja se antaa Broodille vampirismia eli imee terveyttä itseensä samalla, kun vahingoittaa vihollisia. Muut vampirismia lisäävät ominaisuudet, kuten esineet toimivat yhdessä tämän hyökkäyksen kanssa.

broodi_ulti.jpg

 

Esineet

Dotassa eri hahmoille sopivat eri esineet. Suositellut esineet saa kaupasta ja erilaisia pelaajien tekemiä buildeja on tarjolla. Pelattuani itse Broodmotherilla aika paljon olen alkanut jonkin verran poiketa käyttämästäni buildista mm. kasvattamalla passiivista kykyä jo alkupelistä ja hankkimalla toisinaan Power Treads -kenkien sijaan manaa antavat Arcane Bootsit.

broodi_aloitusesineet.jpg

Aloitusesineinä minulla on yleensä Tango, Healing Salve ja Magic Stick. Lisäksi ostan Kuriirin, jossei joukkueella ole jotain selkää Support Heroa sitä hoitamassa, koska esineitä kuljettava apuri on verkossaan pysyttelevälle Broodmotherille elintärkeä.

Alkuun pyrin keräämään Boots of Speedit (hinta 450) ja riippuen siitä, miten aktiivisesti viholliset käyttävät iskujaan, joko kasvatan taikatikkuni taikasauvaksi (Magic Wand) tai pyrin keräämään tarpeeksi kultaa Arcane Bootseihin (Boots of Speed + Energy Booster salakaupasta, hinta 1000), jossen sitten rakenna buildin mukaisesti Power Treadseja (Boots of Speef + Gloves of Haste 500 + Belt of Strenght 450). Riippuu yleensä siitä, miten mananpuutteessa olen alkupelin aikana ja miten paljon saan kultaa kasaan.

Power Treadsien ohella voi kerätä Vladimir's Offeringiin tarvittavia manaa tuovia osasia, Sage's Maskin ja siitä Ring of Basiliuksen, jolloin sen ja taikasauvan avulla saa tarvittaessa palauteltua manaa ilman Arcane Bootsejakin.

broodi_esineet.jpgVladimir's Offering on ehdottoman tärkeä Broodmotherille sen tuoman vampirismin vuoksi. Se on kallis kokoonkerättävä, tarvitaan Morbid Mask (900), Ring of Basilius (525 - Sage's Mask 325 + Ring of Protection 200), Ring of Regen (350) ja resepti (300).

Vladimirin lisäksi Skull Basher on erittäin hyödyllinen (Belt of Strenght 450 + Javelin 1500 + resepti 1000). Se lisää voimaa ja vahinkoa, sekä tainnuttaa passiivisesti vihollisia hyökättäessä. Myös Black King Bar, tuttavallisemmin BKB on hyödyllinen. Tuossa näkyy myös Manta Style, mitä tulee kyllä harvemmin kerättyä. Myös Butterfly ja joskus Radiance ovat loppupelissä aika hilpeitä itemeitä...

 

Pelaaminen Broodmotherilla

Broodmother sopii kaikille laneille ja on hyvä niin soolona kuin yhdessä toisen sankarin kanssa. Oikein pelattuna sillä pärjää erinomaisesti myös vaativassa midissä.

Selviytymisohje Broodmotherilla on yksinkertainen:

broodi_poikasettorni.jpg

Tee verkko, piiloudu sinne, lisäänny aina tilaisuuden tullen. Käytä poikasia ja hidastavaa myrkkyä vihollisen tappamiseen. Linjasi vihollisen kuoltua puske linjaa ampumalla poikasia viholliskätyrien takimmaiseen kätyriin ja sen jälkeen normaaleihin viholliskätyreihin. Valitse kaikki poikaset ja mene niiden kanssa hakkaamaan tornia - sen saattaa saada jopa kerralla nurin!

Kerää rauhassa oikeat esineet ja käy puolustamassa niitä laneja, joissa vihollinen uhkaa puskea läpi. Älä epäröi tappaa verkkoosi eksyviä yksinäisiä vihollissankareita. Ylivoiman edessä piiloudu verkkoon, pakene tarvittaessa metsän kautta.

Mikäli satut kuolemaan ennen vihollistasi, käytä pikkuhämähäkkejä tappaaksesi vähäisille terveyspisteille jäänyt vihollinen, jossei tämä älyä paeta.

Tiimitaistelussa käytä ultia ja keskity samaan viholliseen kuin muutkin tiimiläiset. Tee verkko, ammu poikasia. Varo Dust of Appearencea ja vetäydy ajoissa, ennen kuin vihollinen saa sinusta tapon. Elävänä olet hyödyllisempi tiimillesi. Älä kuitenkaan jätä liittolaisia pulaan, auta heitä, jos voit.

Piileskelemällä verkoissa, tekemällä poikasia ja hyökkäämällä suojaamattomien tornien kimppuun, kun vihollinen sitä vähiten odottaa, saat puskettua linjoja tehokkaasti ja aiheutettua vihollistiimille loputtomasti päänvaivaa. Vältä jumittumista vain yhteen laneen alkupelin jälkeen, mene avuksi siellä, missä tiimisi kaipaa sinua tai puolusta linjoja, joille muut eivät ehdi.

broodi_poikaset3.jpg

 

Lopuksi

Kiitokset, jos luitte tämän ja vielä isommat, jos laitatte kommenttia! Toivon, että tästä kirjoituksesta on iloa ja se ehkä innostaa jota kuta muutakin kokeilemaan Dotaa ja antaa ehkä hyödyllisiä vinkkejä Broodmotherilla pelaamiseen. Meikäläisen löytää Steamista nimellä Rotwolfin, kaveriksi saa pyytää, jos tahtoo. :)

Ja en nyt tosiaankaan väitä olevani joku mestari ja tietäväni tästä hahmosta tai pelistä kaikkea mahdollista. Kenties hienoin piirre Dotassa on se, että aina voi oppia jotain uutta. Siis arvoisa lukija: palautetta ja oikaisuja saa laittaa, jos olen hölöttänyt tässä jotain, mikä ei mielestäsi pidä paikkaansa. Perustuu lähinnä omiin kokemuksiini, mielipiteisiini, sekä käyttämiini buildeihin ja katsomiini oppaisiin.

Otan myös mielelläni vastaan toiveita, jos tahtoisitte kuulla jotain muuta tähän peliin liittyvää.

Muita Heroja, joita tykkään Dotassa pelata, ovat rakas Bane, karhun kanssa kulkeva Lone Druid, Bloodseeker, Dazzle, Zeus, Sniper ja tietenkin ihmissusi Lycan. Tidehunterin lonkeroulti tuo myös kivasti mieleen oman altterini. ;D