Saatteeksi

Cruernox on eräs vanhimmista Xaparassa esiintyvistä hahmoistani. Hänen koiraversionsa esiintyi vanhan fursoonani Rotwolfinin tarinassa, jossa Cruernox oli niinikää Punataudin julma ja väkivaltainen kakkoskoira. Xapara-roolipeli kaipasi pahiksia, joten ymppäsin Punataudin jengeineen sinne teollisuuskaupunki Galessen alamaailmaa hallitsevaksi pahamaineiseksi mafiaksi. Hahmoista täytyi tätä varten kehittää ihmismäiset versiot. Jostain mieleeni putkahti Cruernoxin kaksijalkaista olemusta ideoidessani Fullmetal Alchemistin alkuteksteissä vilahtava Gluttony. En itse asiassa ole koskaan kunnolla katsonut FMA:ta, kunhan nyt popitellut noita alku- ja lopputunnareita niiden animaatioita ihastellen. Gluttonyn olemus jollain tasolla vaikutti siihen, minkä oloinen hahmo Cruernox tulisi olemaan miehenä.

Cruernox.jpg

Cruernoxin alkuperäinen hahmokuva vuodelta 2013

Alkuperäisen Cruernoxin vuonna 2013 ja sen olemus otti aika rankalla kädellä vaikutteita tuolloin vastikää katselemastani Hellsing Ultimate -animesta. Ei välttämättä mistään tietystä hahmosta, mutta yleisellä tasolla sarjan fiiliksestä. Alkuperäisellä hahmolla oli aika paljon erikoiskykyjä, mm. kyky ohjailla hiekkaa, tulta ja laavaa, minkä olin totta puhuen kokonaan unohtanut. (Kaivellessani kuvaa DeviantArtista tätä artikkelia varten huomasin, että "hei, täällä on jotain tekstiäkin..." XD) Myös Cruernoxin ihmismäisen version ulkoisen habituksen eräänä enemmän tai vähemmän tietoisena vaikutteena taisi toimia Hellsing-sarjan Major. Myös Cruernoxin nimi (latinaksi Veriristi) istuu aika hyvin Hellsing-sarjan teemoihin.

Aiemmassa artikkelissa esitellyt pikkupeikot tuli kehiteltyä aika pitkälle Cruernoxin miesversion pohjalta. Pitihän se määritellä, mitä lajia herra on. Alunalkujaan taisin harkita Cruernoxista eroctusta, mutta sitten päätin lisätä uuden kansan ropen vielä tuohon aikaan monipuolisuutta kaivanneeseen maailmaan.

Cruernox on - suomeksi sanottuna - ihan kamala hahmo kaikin puolin. Jotenkin olen kuitenkin kovin kiintynyt tähän synkkään olentoon. Ja hei, jokainen tarina tarvitsee pahiksensa. Xaparassa "hyviksetkin" ovat usein aika kyseenalaista sakkia, joten kontrastin aikaansaamiseksi vaadittiin joku paljon julmempi tapaus.

 

Crueihfihfs.jpg

Luonnos, josta näkee kokoeron Cruernoxin koira- ja miesversioiden välillä.

 

Cruernox

Cruernox on siinä määrin kummajainen, ettei hänellä ole lainkaan sukunimeä. Hän on 200-vuotias pikkupeikkomies, joka on opiskellut hahmonvaihtajaksi. Tästä johtuen hänellä ei ole kansalleen ominaista tupsukärkistä häntää, vaan pitkä pörröinen häntä ja tavallisten korvien sijaan kolmiokärkiset koirankorvat. Cruernoxin korvien kärjet ovat revenneet tappeluissa hänen nuoruusvuosinaan. Toisen korvan kärki on tallessa hänen kotihuvilallaan Galessessa, jotta hänen aaveensa voisi palata sinne hänen kuoltuaan.

Luonteeltaan mies on vallanahne ja julma sadisti, joka suhtautuu kepeällä innokkuudella kaikenlaisiin tilanteisiin välittömästä kuolemanvaarasta juonittelutuokioihin. Pikkupeikoille ominainen iloluonteisuus ilmenee Cruernoxissa melkoisen häiriintyneillä tavoilla ja yleensä miehellä on kieroutunut virne varsin herkässä. Cruernox on myös lajilleen ominaisen kevytmielinen tapaus ja aina valmiina uusiin naisseikkailuihin, jotka eivät aina välttämättä pääty hyvin toisen osapuolen kannalta.

Cruernox syntyi Dapperwutissa Koillis-Xaparan vuorilla. Lapsena hän oli villi ja kuriton, suorastaan raakalaismainen häirikkö. Hieman vanhempana hänet otettiin kylän laitamilla toimivaan Kuzhkailin vankilaan vartijoiden apupojaksi. Tältä ajalta ja lapsuudestaan Cruernox tuntee salakäytäviä, joita myöten hän voi mennä ja tulla kyseiseen tarkoin vartioituun taikavankilaan oman mielensä mukaan. Armeija kutsui ja hahmovaihtajaksi peruskoulun ohessa opiskellut nuori pikkupeikkomies sijoitettiin yksikköön, jossa oli toinenkin valtavaksi koiraeläimeksi muuntautumaan opiskellut. Tämä nuori mies oli lonkerohirviö Rott Shigella. Hänestä ja Cruernoxista tuli alokasaikoina parhaat ystävät.

Xaparan ja Kazeimoksen välillä syttyi sota. Cruernox ja Rott sijoitettiin hahmovaihtajista koostuneeseen puolijoukkueeseen, jossa he tutustuivat Morganiin ja Kirkeen. Sodan aikana tuo nelikko selvisi toverien kaatuessa ympäriltä ja havaitessaan toistensa kieroutuneet luonteet päätyi tekemään porukalla yhden, jos toisenkin karmaisevan sotarikoksen. Kohteena oli niin Kazeimoksen siviiliväestöä, vihollissotilaita kuin omiakin. Sodan jälkeen armeijakuntaa komentanut kenraali Durainan sai syyt näistä niskoilleen ja joutui Kuzhkailiin Cruernoxin ja kumppaneiden päästessä kuin koira veräjästä.

Seuraava etappi oli Galesse, jossa oli edessä mafian sisäinen valtataistelu. Rott näet kuului kaupunkia satoja vuosia hallinneeseen mafiasukuun ja oli poisnukkuneen perheenpään pojista nuorin. Heidän ollessaan rintamalla nuorempi Rottin isoveljistä oli murhannut heidän isänsä aseman perineen vanhimman veljen, jonka kanssa Rott oli ollut hyvää pataa. Cruernox, Kirke ja Morgan auttoivat Rottia hankkiutumaan eroon petturiveljestään, jonka jälkeen Rottista tuli Shigella-mafian päämies.

Cruernoxin ja Rottin välille oli muodostunut erikoinen voimakas side rintamalla ja tämän johdosta Cruernox, pikkukylän tyhjätasku, löysi itsensä pelätyn mafian kakkosmiehen paikalta. Myöhemmin hän sai johdettavakseen Shigella-suvun omistaman Sorkka-yhtiöiden tytäryhtiö Hilparin, josta tuli hänen julkisivutyönsä. Hilpari ostaa, kehittää ja myy ohjelmistoja, sekä tuottaa niitä Sorkka-yhtiöiden tarpeisiin.

Rott otti lempinimekseen sukunimensä suomennetun version, Punatauti. Hänelle, Cruernoxille, Kirkelle ja Morganille kehittyi ajan kanssa varsin pelätty maine Xaparan alamaailmassa. Vuosien varrella tämä johtonelikko on syyllistynyt monenlaisiin häijyihin rikoksiin Xaparan alamaailman alati raaistuessa. Aikaisemmin lähinnä Galessessa toiminut Shigella levitti lonkeronsa jopa Loksesiin saakka ja joutui melko veriseksi käyneen mafiasodan merkeissä valtaamaan reviirinsä kaupungin laittoman puolen markkinoilla.

 

KiCru.jpg

Cruernox ja Kirke, piirrokseni vuodelta 2022

 

Xapara-roolipelissä

Ensiesiintymisellään Cruernox ilmaantui omine lupineen Kuzhkailin vankilaan tapaamaan Koshiaa muistuttaakseen tätä ystävällisesti numerodemonin kolmen miljoonan leerin velasta. Taustalla oli Punataudin halu hankkiutua Xaparan kuninkaasta eroon tämän alettua muuttua liian eroctusmyönteiseksi. Shigella-mafia yritti painostaa Koshiaa murhaamaan kuningas Fezohin.

Cruernox jäi hieman sivuun Veljien Killan ja Shigella-mafian välisistä yhteenotoista. Skaiariin hän lähti mukaan Shigellan ja Killan yhdistäessä voimansa. Hänen ja Morganin tavoitteena oli pelastaan Rottin ja Kirken tytär Skylla. Matkalla Skaiariin Shigellan kätyrinä vuosikymmeniä toiminut Buzle kääntyi yllättäen Cruernoxia vastaan suojellakseen Rihaa tämän ahdisteluilta. Cruernox antoi asian olla, mitä Buzle piti heikkouden merkkinä. Kesken Skaiarin taistelun Buzle yllätti Cruernoxin ja tappoi hänet ansaiten niin hänen paikkansa Shigella-mafian kakkosmiehenä.

Myöhemmin Buzle, Riha ja Jaxon asettuivat asumaan Cruernoxin huvilalle. Cruernox kummitteli siellä edelleen aaveena huvilaan piilotetun korvanpalansa ansiosta.

Pelissä selvisi myöhemmin, että Cruernoxilla on Rikossa tytär. Borsana tunnettu puolittain kengurumaiseen kansaan kuuluva nainen toimi osana Morganin Logan-pojan johtamaa Ragazzine-jengiä. Borsasta tuli Punataudin kumppani ja nämä selvisivät myös jatko-osassa Rikon viidakkoon.

 

Cruuu.jpg

Cruernox kykenee käyttelemään hännällään erinäisiä aseita.

 

Porre Kronikat

Porre Kronikoissa Cruernoxilla on hieman isompi ja selkeämpi rooli. Tarinan tässä versiossa Punatauti on joutunut Kuzhkailiin, joten Cruernox käytännössä johtaa Shigellaa tämän ollessa kiven sisässä. Cruernoxin korviin kantautuu, että vanginvartija Dominik Galabaizz nöyryytti heidän pomoaan ja hän määrää Scapulan (eli Buzlen) tappamaan tämän. Tehtävä epäonnistuu ja Cruernox käskee Scapulan jäljittää heidät pettäneen Arnian aikeenaan rankaista tätä ominlla häiriintyneillä konsteillaan. Buzle (joka on tiedostamattaan ihastunut Arniaan) vihastuu tästä hyppimisestä hänen ylikseen ja alkaa toimimaan omin päin Cruernoxin selän takana.

Shigella-mafian kazeimoslainen yhteistyökumppani Valkoinen Kuu jäljittää Shigellan kynsistä paenneen poppoon. Cruernox lentää Domaihin aikeenaan osallistua ihmissusimafian järjestämään julmaan täydenkuun ajojahtiin, jossa petturit vapautetaan taianestopannat kaulassaan vuorelle pakenemaan henkensä edestä heitä jahtaavia ihmissusia. Saadakseen omat huvinsa Cruernox osallistuu koiran hahmossaan ja onnistuu melkein tappamaan Dominikin. Hän joutuu kaksintaisteluun liskomuotoon ensi kertaa muuttuneen Rihan kanssa ja on vähällä surmata tämänkin.

Epätoivoissaan Arnia puolustaa Rihaa niinkin typerällä metodilla kuin täräyttämällä valtavaa Cruernox-koiraa kepillä nuppiin. Juuri, kun tästä lievästi ärtynyt Cruernox aikoo käydä tiiman kimppuun raadellakseen tämän, ilmestyy Buzle paikalle liskomuodossaan ja tappaa hänet. Kohtaus oli jossain määrin toisintoa roolipelin tilanteesta, jossa lisko-Buzle yllätti kaikki (ehkä eniten itsensä) rynnistämällä suojelemaan Rihaa Cruernoxin ahdisteluilta. Tilanne ei tuolloin eskaloitunut taisteluksi ja tapa, jolla Cruernox kohtasi loppunsa Porre Kronikoissa antoi hyvän tilaisuuden tarkastella, miksi Cruernox vetäytyi kyseisessä tilanteessa. (Ropessa Rihallakin oli enemmän taistelukokemusta kuin PK:n tilanteessa.)

 

Cruernooox.jpg

Cruernox osaa muuttua kookkaaksi koiraeläimeksi, jolla on pitkä käärmemäinen häntä. Pään malli on samaan tapaan pyöreähkö kuin samojedinkoiralla, mutta tämän paskiaisen luonne ei voisi olla kauempana kyseisestä koirarodusta.

 

Porre Kronikoissa myös selviää, että Shuram on menneisyydessä yrittänyt tappaa Cruernoxin. Metodi oli sama, jolla Shuram hankkiutui eroon Valkoisen Kuun pomosta tämän käytyä hankalaksi. Shuram lähti klubilta miehen kyydillä tämän limusiiniin ja pysäytti ajan auton ajaessa moottoritiellä. Shuram sitoi jähmetetyn kuljettajan silmät ja teki eräitä muita toimia ennen kuin käveli ulos seisahtuneesta autosta ja antoi ajan taas viirrata. Kuullessaan yhteistyökumppanin kohtalosta Cruernox tunnistaa tekoset Shuramin kädenjäljiksi koettuaan itse joskus aikoinaan saman.

 

Hilpari

Vaikka Cruernox on julma ja sadistinen pervo, kaikenkaikkiaan kamala hahmo, on minua välistä vähän harmittanutkin hänen tapattamisensa molemmissa tarinoissa. Halusin kirjoittaa hänestä hieman lisää, joten päätin kurkistaa hänen menneisyyteensä. Näin syntyi toinen uusimmista tarinaprojekteistani, Hilpari, joka sijoittuu yhtälailla roolipelin kuin Porre Kronikoidenkin menneisyyteen.

Koko idea lähti ajatusleikistä, kun jäin pohtimaan, onko Skyllalla mahdollisesti ollut juttua Cruernoxin kanssa joskus pitkän villin nuoruutensa kanssa. Aika epätodennäköistä, etteikö olisi, hahmojen luonteet huomioiden.

Tarinassa ei ainakaan toistaiseksi ole sen kummempaa juonta kuin lukiosta kesälomalla olevan Skyllan tulo kesätöihin Hilpariin ja sen myötä hänen ja Cruernoxin välille puhkeava jonkunsorttinen suhde. Se jää nähtäväksi, kehittyykö tähän joku järkevämpikin juoni. Toistaiseksi se on ainakin tarjonnut minulle oivan tilaisuuden kirjoittaa yksityiskohtaisemmin Xaparan erikoisesta maailmasta työelämänäkökulmasta. Virkistävää myös kirjoittaa vaihteeksi muista hahmoista kuin tavanomaisesti päähenkilön virkaa esittävistä.

Tarina ei ole vielä edennyt kovin pitkälle, mutta olen suunnitellut jonkunmoista yksipuolista ihastumiskuviota (Cruernox on tunteeton paska) ja kenties tähän erikoiseen kuvioon liittyvää Shigella-mafian sisäistä valtapeliä tai ainakin sellaisella spekulointia. Periaatteessa tarinaan voisi myös sijoittaa alamaailman selkkausta tai muuta jännittävää. Pitää katsoa.

 

SkyCru.jpg SkyCruuu.jpg

Skylla ja Cruernox -piirtelyitä uuden tarinan innostamana.

 

Shigella-saaga ja Delfia Kronikat

Kumpikin näistä tarinoista käsittelee Shigella-mafiaa, joten luonnollisesti Cruernox esiintyy niissä. Toistaiseksi vain sivuroolissa, mutta saapa nähdä, millaiseksi hänen roolinsa ajan kanssa muodostuu. Shigella-saagan osalta olen hieman leikitellyt ajatuksella Arnian shippaamisesta Cruernoxille, mutten tiedä, viitsinkö... (Taisi olla tarpeeksi julmaa Arniaa kohtaan shipata hänet Buzlelle Porre Kronikoissa.)

Sikäli kuin jos Hilpari pysyttelee ropen ja PK:n taustatarinaksi sopivana, tulee Cruernoxin ja Skyllan romanssi päättymään siinä eroon. Mikäli tämän jälkeen vielä nappaa kirjoittaa tätä paritusta, voisin ehkä ynnätä sen näistä tarinoista jompaan kumpaan. Ovathan ne aidosti vaihtoehtoisia aikajanoja roolipelille ja Porre Kronikoille. (Tosin vähän hirvittää ajatella, mitä moinen oikeasti aiheuttaisi Shigella-mafian sisäiselle dynamiikalle jatkuessaan.)

 

Cruuwww.jpg

Luonnos, jossa kokeilin piirtää hahmolle hieman erilaista ilmettä.

 

Xapara Go!

Pokemonropessa Cruernox on yksi Pokemon-liigan entisestä mahtinelikosta. Hän kiertelee maata matkailuautolla Punataudin, Kirken ja Morganin kanssa ja elelee näiden kanssa melko siveetöntä bile-elämää. Alonson tavoin Cruernox on vesityypin pokemoneihin erikoistunut kouluttaja ja häneltä löytyy palloistaan kovatasoiset Dewgong, Azumaril, Kingler, Golduck ja Seadra. (Kokoelma sellaisia vesipoksuja, joista olen itse aina jossain määrin tykännyt, vaikkeivat mitään supersuosikkeja olekaan.)

 

Kuzhkailin Tuomitut

Kuzhkailin Tuomituissa Cruernox on Galesse-lauman kenraali. Hän ei ole vielä toistaiseksi esiintynyt tarinassa niin pitkälle kuin olemme sitä kirjoittaneet, mutta eiköhän hän joskus sinnekin ilmaannu.

 

Teemabiisit

Irstauden Ilosanoma - Turmion Kätilöt

Cruernoxin teemabiisi. Kuvittelen myös hänelle hieman tuontyyppisen äänen.

 

Labyrinth - Oomph!

Jonkun tavisraukan fiilikset hänen eksyttyään vahingossa Cruernoxin huvilalle (musavideo)

 

Valtaa, Väkivaltaa - Ruoska

Cruernox-fiilistelybiisi, josta saisi aika coolin, mutta karmaisevan musavideon tästä hahmosta.

 

Not The Nicest Guy - Lordi

Skyllan ja Cruernoxin biisi