Spoilerivaroitus!

Huomasin tuossa, että Lion Guardin jaksot 14 ja 15 ovat ilmestyneet ja katselin ne tässä tänä aamuna. Oli virkistävää saada sarjaan uusia hahmoja, joskin päähenkilöiden kaksinaismoralismi jylläsi jälleen. Onnistuin muuten bongaamaan yhden himpun verran kaksimielisen kohdan.

HIHI.jpg

^ Aiheutti pienen repeämisen. :'D

Jakso 14 - Mielikuvitusokapi

Okapi nimeltään Ajabu ilmaantuu Jylhämaahan paettuaan häntä jahtaavaa leopardia. Ainoa, joka hänet näkee on virtahepo Beshte ja ujo okapi piiloutuu aina muiden ilmaantuessa. Tämän vuoksi muut leijonakaartilaiset luulevat tätä Beshten mielikuvitusystäväksi, mistä hän loukkaantuu. Valitettavasti myös leopardi Makucha on seurannut Ajabua Jylhämaahan - pakko mainita, että hänellä oli todella vaikuttava ääni! Leijona ja gepardi kasvinsyöjä- ja hyönteissyöjätovereineen eiväti tietenkään voi hyväksyä, että Jylhämaassa liikuksii LIHANSYÖJÄ, joka saattaa pistää Jylhämaan kasvinsyöjiä poskeensa. (Sehän on äärimmäistä pahuutta, jos joku muu kuin sarjan hyvikset kehtaa saalistaa Jylhämaassa.. Ymmärtäisin tuon, jos he vain puhuisivat reviirinsä puolustamisesta, mutta "vain me hyvät kissaeläimet saadaan elää täällä, missä on paljon saalistettavaa, naamasi on ilkeän näköinen, painu pois..." -asenne lievästi häiritsee..)

uusiLG03.jpg

Niinpä alkaa leopardijahti, jonka aikana Ajabu-rassu meinaa päästä hengestään. Lopulta paha Makucha-leopardi saadaan häädettyä tiehensä ja epävegaani leijonakuningaspari toivottaa Ajabun lämpimästi tervetulleeksi Jylhämaahan. "Juu, elä vain täällä, saatamme tosin syödä sinut joku päivä.. Mutta sehän on ok, koska olemme Hyvixiä!!111" - "Voi kiitos teidän majesteettinne, olen todella kiitollinen!"

uusiLG04.jpg

Olen iloinen, että sarjan lajikirjoa vähän monipuolistettiin ja päästiin näkemään muitakin kuin savannieläimiä. Samalla tuotiin mukavasti esille kirahvinsukuisen okapilajin uhanalaisuus. Tällainen esiintuominen varmasti herättää myös luonnonsuojelullista kiinnostusta, mikä on aina positiivinen asia. Okapeilla on Kongossa jopa oma suojelualue ja niitä on jäljellä arviolta 10 000 - 20 000 yksilöä. Pidin myös kovasti Ajabusta hahmona, fiksumpi ja ystävällisempi kuin höntit seeprat ja moni muu ylimielinen Jylhämaan kasvinsyöjä, joiden suorastaan toivoisi päätyvän Janjan ruokalistalle ihan vain, koska ovat hahmoina niin rasittavia. Ajabu oli luonteeltaan mukavan persoonallinen tapaus, enkä kutsuisi häntä ujoksi, vaikka Lion Guard Wikissä häntä niin kuvaillaankin.

uusiLG06.jpg

 

Jakso 15 - Liikaa termiittejä!

Tässä jaksossa pidin erityisesti siitä, miten oli panostettu hämärään valaistukseen ja yökohtauksiin. Aiemmissa jaksoissa on nähty aika vähän hämäräkohtauksia - lähinnä tulee mieleen laavavirtakohtaus ja Bungan ja Simban luolastoseikkailu.  Jopa Tonight we strike -biisin jälkeen hyeenat hyökkäävät päivänvalossa.. Nyt jakso alkoi tosi kivannäköisellä yökohtauksella ja yön pimeys oli myös juonenkannalta oleellista.

uusiLG05.jpg

Leijonakaarti on yöllisellä tehtävällään häätääkseen hyeenat pois maasikojen pesiltä. Tätä on jatkunut jo usean päivän ajan, joten Kion tekee päätöksen käyttää Karjaisua tehdäkseen asiansa selväksi. Tämän jälkeen Jylhämaassa alkaa tapahtua kummia: termiittien määrä kasvaa räjähdysmäisesti ja muunmuassa lepakoiden kotipuu romahtaa. Puhuessaan Simban kanssa Kion tajuaa häätäneensä termiittejä syövät termiittihyeenat (laji tunnetaan myös nimellä maasusi, mutta kyseessä on kuitenkin hyeenojen heimoon kuuluva eläin eikä koiraeläin) pois luultuaan heitä Janjan porukaksi. Mukava luonnon tasapainosta ja lajien välisisestä vuorovaikutussuhteesta ammentava juoni siis tällä jaksolla.

No... Korjatakseen virheensä ja kutsuakseen tämän ei-toivotun porukan (täplähyeenojen) näköisen toivotun porukan (maasudet/termiittihyeenat) takaisin viisikko lähtee etsimään heitä ulkomailta. (Ja sitten ei muuta kuin Jylhämaan rajat  taas kiinni leijonien mielestä ei-toivotuilta eläimiltä!) Edelleen kyllä ihmettelen, kuka syö kaikki Jylhämaan raatojen luut ja muut osat, joita lähinnä pois ajetut hyeenat pystyisivät syömään... Termiitit? :D

uusiLG09.jpg

Omissa oloissaan viihtyvät termiittihyeenat luulevat todella, että Kion ja kumppanit halusivat häätää heidät pois. Leijonakaartin ilmestyessä heidän piilopaikkaansa nuo luonnollisesti lähtevät pakoon. Kion ja kaverukset kummastelevat ääneen, että "miksi nuo meitä pelkää, eivätkö he tajua, että me ollaan hyviksiä?" Pidin termiittihyeenojen populasta, joskin hahmot jäivät vähän pintapuolisiksi - yhdenkään nimi ei esimerkiksi jäänyt mieleen. (Piti artikkelia varten tarkistaa ne LG-wikistä..) Kion ja kumppanit saavat Mjomba-nimisen termiittihyeenan kiinni - Bunga estää häntä juoksemasta vahingossa alas kielekkeeltä. (Miten idiootteja nämä sivuhahmot tässä sarjassa oikein ovat?) Selitettyään Mjomballe, että Jylhämaa on täynnä termiittejä ja että leijonakaarti tuli hakemaan heidät takaisin kotiin, tämä suostuu vakuuttamaan muun lauman asiasta - loukkaannuttuaan ensiksi kommentista, että hänkö muka näyttää täplähyeenalta. Valitettavasti muut termiittihyeenat ovat tällä välin saaneet vähän toisenlaista seuraa...

uusiLG07.jpg

Olin todella iloinen lempihahmoni Reirein uudesta ilmaantumisesta. Hänhän esittää Kupatana-jaksossa suosikkibiisini Jackal Style yhdessä jälkikasvunsa kanssa. Pariskunnan pesuetta ei kuitenkaan nähdä - kenties Dogoa sisaruksineen ei jaksettu animoida mukaan? Joka tapauksessa Reirei ja Goigoi ilahtuvat saatuaan uusia naapureita - ja suunnittelevat syövänsä termiittihyeenat. Nauroin ääneen kaksikon keskustelulle entisistä naapureistaan:

Reirei: "Naapuriimme muutti lauma termiittihyeenoja."

Goigoi: "Ai jaa. Milloin puutamaanit muuttivat pois?"

Reirei: "Eivät ne koskaan muuttaneet pois..."

Goigoi: "Ai niin! Olivat herkullisia!"

uusiLG08.jpg

Kaksikko lähtee toivottamaan termiittihyeenat tervetulleiksi. Lurauttavatpa näille laulunkin tervetuliaisiksi. Harmikseni laulu ei ollut yhtä tarttuva kuin Jackal Style, mutta aina ei voi voittaa. Jotenkin ajatus sakaaleista syömässä termiittihyeenoja häiritsi ja googlaamalla löytyikin tieto, että sakaalit tosiaan ovat niitä pienempiä: "aardwolf is slightly larger than a jackal" - Hyena Specialist Group. Tulee vähän olo, että on nyt haluttu väkisin tehdä ero, että Jylhämaan ulkopuolella asuvat lajit ovat pahoja ja sinne tervetulleet lajit hyviä, joita pahislajien edustajat koittavat pistää poskeensa. Jee.

uusiLG02.jpg

Jatkoa seuraa...

Jasiria tai hänen kaltaistaan "pahislajien" hyvisedustajaa ei ole ensimmäisen jakson jälkeen nähty. (Löysin muuten youtubesta tämän mielenkiintoisen pätkän, jossa on haastateltu Jasirin ääninäyttelijää ja paria Disneyn asiantuntijaa.) Toki termiittihyeenat tärkeänä osana Jylhämaan luonnon kiertokulkua olivat jo sinänsä virkistävää vaihtelua. Vähänhän tuon jakson voisi nähdä myös kannanottona syrjintään ulkonäön perusteella. Ja ettei Karjaisun kaltaista voimakeinoa pitäisi käyttää, jossei tiedä varmasti, kuka on vastassa. Virkistävää näissä jaksoissa oli, ettei pilvi-Mufasaa ole hetkeen nähty. Se on ihan kiva idea, jossei sitä toistella aivan joka jaksossa.

Leopardien ystäville lienee mukava uutinen, että kuudennessatoista jaksossa tullaan näkemään hyvisleopardi, jota Kion ystävineen auttaa. Tätä jaksoa jään odottamaan mielenkiinnolla. Mielestäni lastenohjelmissa olisi tärkeää, ettei mitään tiettyä lajia leimattaisi ikäväksi sillä, että kaikki sen edustajat ovat aina ilkeitä hahmoja. Tällaisesta keljusta leimasta kärsivät esimerkiksi dobermannit. Ja tällainen mustavalkoisuus pahimmillaan opettaa lapsille ennakkoluuloisia asenteita, vaikka toki noin yleensä nuoremmatkin osaavat erottaa sadun ja todellisuuden eron. 

Janja3.jpg

Väitän kuitenkin, että nuorena katsomamme sarjat vaikuttavat meihin ja kasvattavat meitä jonkin verran. Itse ainakin olen ammentanut mm. Hopeanuolesta rohkeutta ja halua puolustaa ystäviäni ja perhettäni, sekä pyrkiä kohtelemaan muita oikeudenmukaisesti ja asettamaan itseni peliin ennemmin kuin laittamaan toiset vaaraan. Millainenkohan ajatusmaailani olisi, jos olisin kasvanut Lion Guardin parissa?

Seitsemästoista ja kahdeksastoista jakso tulevat taasen sisältämään hyeenoja. Jakossa 17 Janja saa itselleen uudet apurit... Jään mielenkiinnolla odottamaan, ovatko vähän fiksumpia ja monipuolisempia hahmoja kuin nykyiset kätyrit Chungu ja Cheezi. Jakso 18 "Never Roar again" keskittyy ilmeisesti enemmän Kioniin, mutta alussa hän pelastaa emonsa hyeenojen kynsistä. (Koska Nalasta tuli näin avuton..?)

LGdvd1.jpg

Jaksojen katsomisesta, tällä hetkellä olen katsonut sarjaa netistä englanniksi onlinessa. DVD:nä on suomeksi saatavilla pilottijakso Leijonakaarti karjuu jälleen esimerkiksi CDON.comista. Myös loppua sarjaa on dupattu suomeksi, joten eiköhän sekin ole piakkoin saatavilla. Artikkeli Leijonakaartin suomidupista.

Totuttuani jo englanninkieliseen duppiin suomiduppi tuntui aluksi hyvin oudolta. Kuunneltuani esimerkiksi sarjan lauluja youtubesta useilla eri kielillä en oikein kykene sanomaan, että suomiversio olisi mistään laadukkaimmasta päästä. 

En tiedä, johtuuko sitten kääntäjän sanavalinnoista tms. Esimerkiksi Tonight We Striken suomiversiossa "The Circle of Life's gonna feel our bite, tonight we strike!" kääntyi muotoon "Jo elämän tie alko kypsyttämään, me isketään!" Sinänsä kiva, että uskaltaudutaan leikkimään kielellä, mutta jokin tuossa tökkii. Liekö puhekieli. Saa nähdä, muuttuuko mielipiteeni, kun totun vähän paremmin suomiduppiin.

Ja en ole tosiaan yleensä mikään suomiduppiallergikko - esimerkiksi Shrek- ja Ice Age -elokuvien suomiduppeja katson yhtä mieluusti kuin englanninkielisiäkin ja esimerkiksi Maa Aikojen Alussa -elokuvan jatko-osissa suomenkielinen ääninäyttely on mielestäni jopa parempi kuin alkuperäinen. Ja ihan ammattitason näyttelijöitä Leijonakaartissakin on. Esimerkiksi Simballa on sama ääni kuin Leijonakuningas 2:ssa. Myös Timonin ja Janjan äänenä oleva Antti Pääkkönen on monien muiden rooliensa ohella ääninäytellyt Banzaita Leijonakuninkaassa, Timonia Leijonakuningas 2:ssa ja Timon ja Pumba -tv-sarjassa. Hän on muuten myös kuningas Julienin äänenä suomiversiossa. :D

Liekö tässä sitten kyse siitä, millä kielellä jonkin elokuvan tai tv-sarjan katsoo ensin ja mihin tottuu.

Olen sen verran tykästynyt sarjaan, että aion itse ainakin tästä jonkunmoisen DVD-julkaisun hankkia. Mieluiten kuitenkin kerralla koko sarja boksina, koska sen säilyttäminen on paljon kätevämpää ja menen yksinkertaisesti vararikkoon, jos alan ostaa jotain 20-jaksoista sarjaa yksi yhden jakson sisältävä 10 euron dvd kerrallaan.

Sarjaa on myös näytetty Disney-channelilla.

Sen verran laadukkaana pidän tätä sarjaa pala-animaatiosta ja kaikesta nillittämisestäni huolimatta, että voin kyllä lämpimästi suositella näiden hankkimista eläinanimaatioiden ystäville! :)

taplahyeena2.jpg

Loppuun lutunen hyeenavaavi, kuva Tunturisuden sivuilta. :)

 

-----------------------------------------------------

-----------------------------------------------------

Tietolähteet:

Lion Guard Wiki

Wikipedia

Tunturisusi

Hyena Specialist Group

DCON.COM

Toinen tähti oikealta -blogi

Lumitiikeri98