Piti flunssapäivän ratoksi keksiä jotain rauhallista tekemistä ja tulin kaivaneeksi pitkään katsomista odottaneen Spirit-DVD:ni hyllystä. Kyseessä on muunmuassa Shrek- ja Madagascar-elokuvat tuottaneen DreamWorksin vuonna 2002 julkaisema animaatioelokuva. Spiritin päätähtinä seikkailevat hevoset eivät ole koskaan olleet mitään suosikkieläimiäni, mutta yhtä kaikki animaatioiden ystävästä on mukavaa katsella kaunista animaatiojälkeä. Ja ainahan lähestulkoon mikä tahansa eläintarina tylsät pelkistä ihmisistä kertovat tarinat voittaa.

spirit.jpg

Elokuvan päätteeksi tutustuin extroihin. Animaatioiden tekotavat ovat aina kiinnostaneet minua ja sen vuoksihan päädyin aikoinaan alaa opiskelemaankin. Spiritissä on yhdistelty ihastuttavalla tavalla käsin piirrettyä piirrosanimaatiota ja 3D:tä ja vuonna 2002 tuotetuksi elokuvaksi 3D-jälki on todella kaunista. Mikään ei toki vedä animaatiossa vertoja käsin piirretyille hahmoille ja arvostankin suuresti toteutustapaa, jolla elokuva on tehty. Nykyään piirrosanimaatiotkin tuntuisivat olevan lähinnä rumaa tietokoneella tehtyä pala-animaatiota, joiden äärellä vanhojen piirrettyjen ystävän sydän lähinnä itkee verta.

Ekstroissa oli erinomainen Opi piirtämään Spirit James Baxterin kanssa, jota oli todella mukavaa katsella. En ole itse välittänyt koskaan opiskella kauheasti anatomiaa piirtämiseen (vaikka kenties olisi ihan hyvä), mutta tuon kautta tuli hyviä pointteja sen puolesta. Hevosiakaan en ole itse juuri piirtänyt, mutta kenties tuon pätkän katsominen antaa nyt intoa kokeilla? Tutoriaalissa käytiin helposti ymmärrettävällä tavalla läpi hevosen nivelet ja miten ne poikkeavat esimerkiksi ihmisen nivelistä. Myös värittämiseen ja varjostamiseen annetaan hyviä aloittelijaystävällisiä vinkkejä ammattilaisen toimesta.

Spirit1.jpg

Itse tarina sijoittuu 1800-luvulle Villiin Länteen, jossa villihevosten ja intiaanien maailmaa uhkaa tuho. En ole koskaan ollut mikään suuri länkkärien ystävä, mutta onhan vastaavasta aiheesta toki poikkeuksiakin. Fievel matkalla villiin länteen on yksi lapsuuden suosikkielokuvistani. Ja tässä vuosi takaperin tuli katsottua Hell on Wheels -nimistä tv-sarjaa, joka sijoittuu samaiseen maailmaan sisältäen jopa samaa rautatien rakentamista ja sitä vastaan taistelevia intiaaneja kuin Spiritkin.

Spirit on villihevoslaumaa johtava mustangiori, joka joutuu ihmisten vangiksi suostumatta kuitenkaan kesyyntymään ja taipumaan näiden tahtoon. Spirit onnistuu pakenemaan intiaani Pikku Puron kanssa ja rakastuu tämän Sade-nimiseen tammaan. Leiriin kuitenkin hyökätään, Sade haavoittuu ja Spirit jää vangiksi yhdessä muiden intiaanihevosten kanssa. Hevoset päätyvät rautatien rakennustyömaalle, jossa Spirit pistää ranttaliksi ja vapauttaa ihmisten vangitsemat hevoset.

Spirit3.jpg

Nähdään melko komeita 3D-efektejä ja hienoja kamera-ajoja. Eläinanimaatiota paljon harrastavana tuntuu yllättävältä ratkaisulta, etteivät hevoset puhu, vaan ääntelevät hirnuen. Täysin luonnollisia hevoset eivät kuitenkaan ole, vaan niille on piirretty ihmismäiset kasvonilmeet ja Spiritin ääni kertoo hänen ajatuksiaan kaiken aikaa taustalla. Ihmiset toki puhuvat elokuvassa. Ihan mielenkiintoinen ratkaisu, mutta minusta olisi oikeastaan voinut antaa hevosille yhtä hyvin äänenkin. En tiedä, kyllä tämäkin ratkaisu toimii ja on kenties mukavaa vaihtelua höpöttäville piirroseläimille.

Spirit4.jpg

Tarinan eri hevoset ovat väritykseltään mukavan tunnistettavia persoonallisen värityksensä ansiosta. Monestihan elokuvissa näkee taustalle jäävien tusinahahmojen olevan kaikkien melko saman näköisiä. Oma suosikkini lienee intiaanihevonen, jonka silmän ympäri piirrettiin ympyrä. Jotenkin hauska yksityiskohta, jäi mieleen elokuvasta. Sen sijaan häiritsi hieman, miten kaikki tammat olivat stereotyyppisen naisellisesti vaaleita ja orit taas niitä tummempia.

Spirit2.jpg

Lopputulema on, että jollei ole tätä elokuvaa nähnyt niin suosittelen ehdottomasti katsomaan. Piirtämisestä ja animaatiosta kiinnostuneille myös extrat ovat mielenkiintoiset ja informatiiviset. Elokuva tarjoaa myös kurkistuksen historian tapahtumiin. Animaatiojälki on laadukasta ja siihen on panostettu.