Päädyin sattumalta katselemaan Youtubesta elokuvasta Muumipeikko ja Pyrstötähti pätkää, jossa Nipsu löytää jalokiviä ja kohtaa jättiliskon. Tästä kohtauksesta tulee joka kerta hauskasti mieleen Xaparan hahmoni Riha ja Koshia, mistä aloin pohtimaan, olenko tahattomasti ottanut enemmänkin vaikutteita näistä kahdesta Muumi-hahmosta.

kranaatti6.jpg

 

Elokuvaa tuntemattomille lyhyesti: Muumipeikko ystävineen on vaeltanut vuorilla sijaitsevaan Tähtitorniin kysyäkseen tähtitieteilijöiltä lähestyvästä pyrstötähdestä. Matkalla Nipsu löytää jalokivien täyttämän luolan, jossa kuitenkin asustaa valtava lisko. Se käyttäytyy melko rauhallisesti ennen kuin jalokiviä ahnehtiva Nipsu alkaa murista sille, jolloin lisko lähtee jahtaamaan Nipsua ja tarttuu hänen reppuunsa. Nipsu koittaa sinnikkäästi pelastaa keräämänsä jalokivet ja repun, jossa ovat myös matkalaisten kaikki muonat. Hän repäisee repun irti liskon hampaista, jolloin siihen tulee reikä. Nipsun paetessa eväät ja lopulta jalokivetkin putoilevat kuopan pohjalle valuneen hölmistyneen liskon päälle.

Liskon motiivit jäävät hitusen epäselviksi. Halusiko se kenties syödä Nipsun tai haistoiko se repussa olevat muonat? Vai onko mahdollista, että lisko halusi suojella jalokiviä? Eläintieteellisesti jalokivirotko vaikuttaa otolliselta reviiriltä houkutellessaan Nipsun kaltaisia saaliseläimiä, jotka sokaistuvat jalokivien loisteessa.

Kohtaus on myös eräs suosituimmista muumimeemien pohjana toimivista pätkistä. Nipsun reppuun on laitettu kaikenlaista oluista alkaen. Hassuja videoita tekevät taas ovat repineet huumoria siitä, kun Nipsu toteaa heittäneensä "kranaatin".

 

8ea93c08c95077ad29443124b06c77f6.jpg

 

Miten tämä kohtaus on sitten vaikuttanut ropehahmoihini? Aloitetaampa Koshiasta. Nipsusta on ilmiselvästi tullut hyvin paljon vaikutteita rahalle, rikkauksille ja hienoon elämään mieltyneeseen Koshiaan, joka on pohjimmiltaan aikamoinen pelkuri. Nipsun tavoin Koshiakin haaveilee rikastumisesta ja kehittelee sen edistämiseksi jos jonkinlaista liikeideaa - osa moraalisesti vähän kyseenalaisiakin. Pohjimmiltaan hän on kuitenkin hyväsydäminen - kuten Nipsukin.

 

kranaatti1.jpg

kranaatti4.jpg

 

Kohtauksen lisko taas tuo mieleeni Rihan. Lähinnä, koska hän luudemonina kykenee muuttumaan juurikin isoksi liskoksi. Olen monet kerrat pohtinut, onko tämä muumileffan jättilisko toiminut jonkinasteisena alitajuisena inspiraationa luudemoniliskoille. Se on minusta aina ollut jotenkin jännä otus ja monesti olen pelin liskokohtauksiin kirjoittanut luudemoniliskot möhvelöimään jotain samantapaista. Toki joskus paljon agressiivisemminkin - liskoilla on ollut hurjia kaksintaisteluita ja harva otus pärjää niille.

Liskon kivikova panssari muistuttaa myös kovasti sitä kestävää suomukuorta, jollaisen olen luudemoniliskoille kirjoittanut. Luudemoniliskoilla tosin on sarvet, mutta tuossa liskossa on vastaavasti piikkejä. Luudemoniliskojen värityskin hieman poikkeaa, samoin hännän malli. Perusolemus on kuitenkin se, minkä yhtäläisyyttä tuossa katson joka kerta yhtä huvittuneena.

Nimenomaan Riha tuosta tulee mieleen juurikin, koska se ei käyttäydy kovin agressiivisesti Nipsua kohtaan. Rihalla on myös aarre, joka koostuu hänen nuoruutensa aikana varastamistaan hienoista esineistä. Jos oletamme, että lisko oli nimenomaan vahtimassa aarretta ja harmistuneen Nipsun varastettua jalokiviä, voisi tilanne olla vähän samanlainen näiden hahmojen kohdatessa ensi kertaa Rihan aarteen luona. (Tosin Riha tuppaa hiiltymään nollasta sataan hermostuessaan, joten kenties hän tässä kohtaa olisi joko mieleltään liskomaisessa tilassa tai tuntisi Koshian ennestään?)

 

kranaatti5.jpg

 

Varmasti vaikutteita on tullut monesta muustakin paikasta, mutta tämän nimenomaisen kohtauksen analysoiminen hahmojen kannalta on jotenkin hupaisaa. Tätä tulee toki harrastettua muutenkin erilaisten huumoripätkien, elokuvien, sun muiden kanssa.

Toisinaan olen myös tahallani referoinut erinäisiä kohtauksia eri elokuvista, kirjoista, yms. Kenties tämänkin kohtauksen voisi ujuttaa jollain tasolla mukaan johonkin tarinaan? Voisi olla aika hulvatonta!

 

Loppuun kysymyksenä omia tarinoita ja hahmoja keksineille: oletteko huomanneet, että teille olisi tullut jotain vaikutteita Muumi-hahmoista tai jostain muualta? Mistä ja millaisia?